Názory na paliativní péči

17. srpen 2017

Český rozhlas musí názorovou pluralitu ve vysílání striktně dodržovat, ukládá mu to mj. Kodex Českého rozhlasu.

Vážený pane ombudsmane,

jsem lékař, specialista na paliativní medicínu, v pozici předsedy České společnosti paliativní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČSPM ČLS JEP) jsem podepisoval pilotní projekt Mobilní specializované paliativní péče, zmiňovaný v pořadu s VZP (mobilní hospice, https://www.paliativnimedicina.cz/pilotni-program-mobilni-specializovane-pece/) s Ing. Kabátkem a prof. Vymazalem (2014 náměstek ministra zdravotnictví). Věnuji se rozvoji multidisciplinární specializované paliativní péče v ČR 15 let.

Včerejší rozhovor s panem R. Hunešem jsem vyslechl náhodou a zhrozil se, jaké nepřesnosti až lži zde byly publikovány a jak Český rozhlas Radiožurnál i přes řadu dostupných informací dovolil takto veřejně v hlavním vysílacím čase zneužít veřejnoprávní médium k lobbismu a politickým hrátkám.

Domnívám se, že řešením by bylo precizní zaměření se na téma, posbírání souborných informací k tématu (www.paliativnimedicina.cz, www.paliativnidata.cz). Oslovit je třeba Českou společnost paliativní medicíny, Ministerstvo zdravotnictví ČR, VZP ČR, Kraj Vysočina (má první ucelenou koncepci rozvoje paliativní péče v ČR). Kvalitní dobře připravený pořad si toto závažné téma jistě zaslouží.

Budu Vám vděčný za Váš názor.

V úctě

Ladislav Kabelka


Vážený pane doktore,

děkuji Vám za připomínku k pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Předně musím uvést, že téma paliativní péče považuji za velmi důležité, a oceňuji, že se mu Český rozhlas poměrně často věnuje. Na základě Vašeho podnětu jsem si nechal pořídit rešerši pořadů z poslední doby, které se paliativní medicínou zabývaly:

ČRo Radiožurnál, Hlavní zprávy – rozhovory a komentáře (13.04.2017 12:10)
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3842986

ČRo Plus, Radiofórum (30.03.2017 12:34)
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3832771

ČRo Radiožurnál, Ranní interview (06.01.2017 07:50)
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3776082

O projektu na iRozhlase
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/nevylecitelne-nemocni-touzi-dozit-doma-vzp-spousti-projekt-paliativni-lecby-_201505282041_mvydrova
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/-kolik-presne-stoji-paliativni-pece-se-stale-nevi-vysledky-pilotniho-programu-se-odkladaji_201607170239_dpihova
https://www.irozhlas.cz/zpravy-z-domova/pilotni-projekt-zmapoval-mobilni-hospice-umirat-doma-je-dustojnejsi-pojistovny_1611070558_era
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/domaci-hospicovou-peci-by-casem-mohly-hradit-pojistovny-bezi-pilotni-projekt_201506111640_mhromadka

Z tohoto výpisu lze vyvodit, že Český rozhlas dává prostor širšímu spektru respondentů, kteří mají na současnou praxi a postupy v paliativní péči odlišné názory. Hostem Radiožurnálu jste byl podle mých záznamů i Vy společně s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou – komentovali jste současnou legislativu i pilotní projekt, jemuž byl věnován pořad, na který upozorňujete. Český rozhlas musí názorovou pluralitu ve vysílání striktně dodržovat, ukládá mu to mj. Kodex Českého rozhlasu.

Co se týče konkrétně pořadu, který moderovala Karolína Koubová a na nějž jste upozornil, jsem toho názoru, že paní Koubová vedla s panem Hunešem kritickou diskusi, ve které předkládala také argumenty jiných zainteresovaných stran – např. VZP, hospice Cesta domů, ministra zdravotnictví.

Nicméně, jak jsem již uvedl, téma paliativní péče považuji ve shodě s Vámi za důležité, a proto jsem s Vašimi argumenty i s konkrétními tipy na okruh potenciálních respondentů seznámil vedoucí pracovníky zpravodajských stanic Českého rozhlasu s doporučením, aby se tématu i nadále věnovali a podle svého uvážení poskytli prostor i aktérům, které navrhujete ve svém dopise. Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Ondřej Nováček mi již potvrdil, že se Český rozhlas Plus k tomuto tématu bude vracet, nevyloučil ani uspořádání diskuse mezi různými odborníky na toto téma.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio