Nedělní bohoslužby na stanici Vltava

16. květen 2017

Přesun vysílání nedělních bohoslužeb ze stanice Dvojka na Vltavu souvisí s dramaturgií těchto stanic. Nejedná se o marginalizaci duchovních témat ve vysílání Českého rozhlasu.

Vážený pane ombudsmane,


dovolte mi, prosím, připomínku k rozhlasovým bohoslužbám, které byly dříve vysílány na Dvojce. Nedávno jste na toto téma hovořil v odpoledním vysílání Dvojky.

K tomu musím sdělit toto. Na konci roku 2015 hovořil pan biskup Václav Malý, který byl hostem pořadu Jak to vidí, o tom, že bohoslužby z vysílání Dvojky zmizí a budou nenápadně odsouvány na stanice se stále menší a menší sledovaností.

Tehdy jsem se domníval, že snad nebude tak zle. Jenže už za tři měsíce jsem bohoslužbu u nás na Vysočině nenaladil, protože stanice Vltava byla na frekvenci 95,5 FM u nás nahrazena stanicí Plus, která má úplně jiné zaměření. Chce-li někdo z hůře pohyblivých lidí třeba v okolí Žďáru nad Sázavou naladit nedělní bohoslužbu, může využít jen DVB-T. Můj rozhlasový přijímač z roku 2010 stanici Vltava v současné době prostě nenaladí. Tolik jen k té údajně nízké sledovanosti bohoslužeb.

Panu biskupovi Malému se omlouvám, že jsem mu nevěřil, protože tady byl zjevný úmysl vedení Českého rozhlasu odsunout vysílání bohoslužeb někam „na okraj“ a vytvořit horší podmínky pro poslech. Jinak si to nelze vysvětlit.


Vám, pane ombudsmane i všem posluchačům, přeji jen vše dobré.


S pozdravem


Pavel Straka


Vážený pane Strako,


věřte, že mne velmi mrzí každá zpráva posluchače, který kvůli technickým problémům nemůže poslouchat svou oblíbenou stanici Českého rozhlasu či konkrétní pořad. Strategický záměr vedení Českého rozhlasu posílit pozici zpravodajsko-publicistické stanice Plus opravdu v některých místech vedl k tomu, že signál této stanice nahradil vysílání Vltavy.

Naštěstí dnes existují způsoby, jak přijímání programů Českého rozhlasu po rozhlasových vlnách nahradit například sledováním internetu nebo zapojením DVB-T (tedy set-top-boxu).


Umístění bohoslužeb do programu Vltavy má svou logiku – duchovní obsah bohoslužeb koresponduje s duchovním obsahem hudebních i slovesných pořadů, jež formují nedělní vltavské dopoledne.

Program Dvojky má v tomto čase jiné „ladění“, což bylo předmětem oprávněných stížností posluchačů, kteří zážitek z rozhlasové bohoslužby právem cítili oslabený následujícími pořady zcela jiného (většinou zábavného) typu.


O tom, že zařazení bohoslužeb na Vltavu neznamená marginalizaci této služby veřejnoprávního média, jsem přesvědčen. Ostatně toto mé přesvědčení je podpořeno výsledky čerstvého výzkumu, který prokázal, že bohoslužby na Vltavě patří k nejsledovanějším programům této stanice a pravidelně je sleduje přibližně sto tisíc posluchačů.

Nedošlo tedy k tomu, čeho se obával například pan biskup Václav Malý. Dovolte, abych poznamenal, že pana biskupa a další představitele duchovního života mohou posluchači Dvojky pravidelně slýchat v pořadu Jak to vidí. Zbigniew Czendlik spolu se sestrou Angelikou mají na Dvojce svůj vlastní pořad, tematika spjatá s duchovním životem se často promítá i do dokumentů a dalších formátů vysílaných na Dvojce – tedy tato stanice má i nadále zřetelný duchovní rozměr. Přesun bohoslužeb na Vltavu měl, jak jsem zmínil, ryze dramaturgické příčiny.


Věřím, že se Vám podaří nalézt vhodný způsob, jak si nedělní rozhlasové bohoslužby pravidelně dopřát.


Přeji Vám vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio