Neověřené zprávy

15. leden 2024

Jde o výjimky, které potvrzují pravidlo důvěryhodnosti a spolehlivosti zpravodajství.

Vážený pane ombudsmane,

prosím, abyste se vyhýbali poplašným zprávám typu válka na Ukrajině - postoupili, nepostoupili - zprávy nelze ověřit. Tak pokud to není na 100% ověřená zpráva, proč s ní lidi obtěžujete? Zrovna tak dnes, podivný narušitel polského vzdušného prostoru - patrně ruské něco. Nevíte-li to přesně, zdržte se toho patrně. Jenom lidi úmyslně? popouzíte a děsíte.

 Jinak vám přeji do roku 2024 zdraví, štěstí a opravdové zprávy, ne ty typu jedna paní povídala!

S. A.

___________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za upřímný dopis. Rozumím tomu, co máte na mysli. Dovolím si k tomu jen jednu poznámku. Veřejnoprávní Český rozhlas zveřejňuje zprávy, které má ověřené minimálně ze dvou na sobě nezávislých důvěryhodných zdrojů. Těmi jsou například vlastní zahraniční zpravodajové, kteří musí své informace podrobit podobnému ověřování, dále spolehlivé tiskové agentury s přísnou metodikou ověřování, pověření zástupci orgánů a institucí a podobně. Pokud je zapotřebí, aby veřejnost měla informace i o důležitých událostech, u nichž nelze zaručit spolehlivost zdrojů, editoři někdy přikročí k tomu, že informaci zveřejní, ale doplní ji upozorněním, které citujete. To není snaha manipulovat veřejným míněním, ale poctivá hra s posluchači: Tuto zprávu prosím berte s určitou rezervou, nemůžeme za ni ručit, ale jsme toho názoru, že byste o ní měli vědět. Často jde o válečné konflikty, v nichž zprávy filtrují vojenské štáby obou stran. Smyslem zcela jistě není působit na emoce posluchačů, to by byl prvek bulvarizace a ten podle Kodexu Českého rozhlasu do vysílání nepatří.

Na zařazování neověřených zpráv do vysílání se názory různí, debaty o tom probíhají i v samotném Českém rozhlase. Ten k takové praxi přistupuje velmi opatrně, řekl bych, že jde o výjimky, které potvrzují pravidlo důvěryhodnosti a spolehlivosti zpravodajství. Na základě Vašeho dopisu však při svém příštím jednání s šéfredaktorkou Zpravodajství ČRo otázku uveřejňování neověřených zpráv zmíním.

S přáním všeho dobrého v novém roce

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio