Nestrannost v politických diskusích

19. prosinec 2017

Postoj s dostatečnou mírou racionální skepse je moderátorovou povinností.

Dobrý den,

to, co předvedla vaše redaktorka ve včerejším pořadu Dvacet minut s Tomiem Okamurou, je ostuda! Veřejnoprávní rozhlas placený z prostředků občanů by měl být nestranný!! Už to sleduji dlouho – protežovaní některých politiků a stran…

Toto není služba veřejnosti a novinařina, jak by měla být!

Jiří Lang

<hr/>

Vážený pane Langu,

děkuji Vám za kritický komentář k pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vysílanému 23. 10. 2017. Dovolte nejprve poznámku, jíž chci celou věc zasadit do obecnějšího rámce.

Český rozhlas je povinen zajistit, aby „v politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad vyváženosti a zejména nebyl v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňován některý subjekt, politik nebo kandidát, popřípadě jeho názory, tj. nesmí žádný subjekt, politika nebo kandidáta podporovat či naopak někoho potlačovat“.

Tak zní výňatek z Pravidel Českého rozhlasu v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2017, který svým duchem vychází z Kodexu Českého rozhlasu. Pravidlo vyváženosti a nestrannosti samozřejmě platí pro vysílání média veřejné služby permanentně, nejen v politicky vypjaté volební době.

Východiskem je pro mne poslání, které Český rozhlas jako médium veřejné služby plní, tedy být otevřenou platformou pro výměnu názorů, reflektující co nejširší myšlenkové spektrum. Střetávání v diskusi ve veřejném prostoru umožňuje posluchačům utvářet si svobodně vlastní názory, Český rozhlas je nikomu účelově nepodsouvá, naopak v rámci možností se snaží zajistit co nejširší názorové spektrum.

Moderátor publicistického pořadu je povinen dodržet profesionální standardy média veřejné služby. V daném případě, kdy v pořadu vystupuje jen jeden host, je zcela zásadní, zda si moderátor udržel odstup od argumentů hosta ve studiu, zda hostu předkládal relevantní protiargumenty apod.

Postoj s dostatečnou mírou racionální skepse je moderátorovou povinností, neboť v tu chvíli zastupuje nepřítomné oponenty daného hosta. Pokud by se k hostu choval empaticky a nebyl by mu kvalifikovaným oponentem, byla by to chyba. Samozřejmostí je korektnost a slušnost v přístupu ke každému hostu.

Na základě poslechu zmíněného pořadu a aplikace výše zmíněných kritérií mohu konstatovat, že moderátorka daného pořadu postupovala standardně, její dotazy na předsedu SPD byly legitimní a podložené zdroji.

Za naprosto zásadní považuji podmínku, že Český rozhlas bude stejně korektně, ale nekompromisně postupovat vůči zástupcům všech politických stran a hnutí. Je to podstata jeho služby veřejnosti, kterou nemůže žádné médium vlastněné soukromým subjektem nabídnout.

Věřím, že mé stanovisko přijmete s pochopením jako vysvětlení podstaty práce média veřejné služby.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio