Neúčast zástupce SPD v pořadu Pro a proti

26. leden 2018

Český rozhlas zve do svého vysílání zástupce všech relevantních politických stran a hnutí podle aktuálních volebních výsledků.

Dobrý den,

zajímal by mě Váš názor, proč do pořadu Pro a proti ze dne 15.12.2017, týkajícího se akce pořádané SPD Tomia Okamury, nebyl pozván zástupce pořádající strany, ale pouze dva jeho političtí oponenti z KDU-ČSL a ODS. Jednak to jde proti logice názvu pořadu (v tomto případě by se měl pořad jmenovat spíše Proti a proti), ale hlavně je tím zcela popřen smysl demokratické diskuze, což by se ve veřejnoprávním médiu rozhodně dít nemělo.

Skutečnost, že hlavní aktér příběhu čelí jednostranné kampani, aniž by měl možnost se vůbec v pořadu vyjádřit, silně připomíná totalitní metody. Obracím se na Vás jako na ombudsmana Českého rozhlasu, protože přímo z Českého rozhlasu jsem na podobné dotazy a připomínky nikdy žádnou odpověď nedostal, děkuji.

Jiří Šedivý, Ústí nad Labem

<hr/>

Vážený pane Šedivý,

Váš dotaz jsem konzultoval s šéfredaktorem Českého rozhlasu Plus Ondřejem Nováčkem. Podle jeho vyjádření je situace následující: Český rozhlas pozval k debatě o zmíněné konferenci zástupce SPD, ale reakce byla zamítavá. Proto byl do studia pozván Ivo Strejček, který účastníky konference, např. M. Le Penovou a G. Wilderse, osobně zná z Evropského parlamentu, má dobrý přehled o mezinárodním dění a může zasvěceně promluvit o postavení 38 europoslanců z antiimigračních stran v Evropském parlamentu. Navíc pracuje pro Václava Klause, který M. Le Penovou veřejně podporuje a účastní se sjezdů AfD. Nebyla to tedy náhodná volba, a už vůbec nešlo o to, postavit debatu na dvou protivnících antiimigračních stran. Posláním Českého rozhlasu je představit posluchačům co nejširší názorové spektrum a nechat na osobních zkušenostech a hodnotovém žebříčku každého posluchače, jakému názoru dá přednost.

Dovolte k tématu ještě jednu obecnou poznámku. Český rozhlas zve do svého vysílání zástupce všech relevantních politických stran a hnutí a snaží se respektovat politické rozvržení podle aktuálních volebních výsledků. Proto jdou poměrně často nabídky na účast v besedách a sólových rozhovorech i členům SPD. Podle informací pana šéfredaktora SPD tyto nabídky odmítá a její přístup se tím liší od přístupu ostatních politických subjektů. Věřím, že se tento přístup brzy změní, bylo by to ve prospěch názorové plurality, která je základem publicistiky veřejnoprávního rozhlasu.

Přeji Vám klidné vánoční svátky a vše dobré v novém roce.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio