Nevědečtí hosté ve vědeckém magazínu

6. březen 2017

Český rozhlas má podle svého Kodexu „vhodně doplňovat zdroj pramenů, z nichž lidé mohou získávat poznání“.

Dobrý den,jsem pravidelným posluchačem Magazínu Leonardo. Byl jsem posluchačem již v době, kdy ještě Leonardo byla samostatná stanice a jsem i dnes. Bohužel dnes si musím Vaše pořady stahovat, protože vysílání není pro mě ve vhodné době. Byl bych moc rád, kdyby v budoucnu došlo opět k založení samostatné stanice, byť třeba jen internetové, a také v původní kvalitě pořadů. Dle mého názoru bohužel kvalita Leonarda od doby zrušení stanice velmi klesla.

Právě jsem si poslechl záznam Leonarda ze dne 1. 1. 2017. Nestačil jsem se divit. Jednalo se o rozhovor s panem Hnízdilem, který v podstatě celý pořad popíral veškeré dosavadní poznatky lékařské vědy a tvrdil posluchačům, že velkou většinu nemocí způsobují jejich psychické problémy a stres. Neváhal se vyjádřit, že není žádný léčitel, a přitom celé jeho povídání se nedalo klasifikovat jinak než blábolení nějakého šamana.

Opravdu máte za to, že pouštět takové osoby do vědeckého magazínu je správné? Tento člověk se zpronevěřil všem principům vědy, a tedy všemu, co je vědecké.

Když už má Český rozhlas potřebu propagovat takové nesmysly, tak by se to hodilo spíše do nějakého náboženského vysílání, ale rozhodně ne do vědeckého magazínu. Věda je založena na čistě racionálním poznávání a na prokazatelných faktech a má svoje principy poznávání. Pokud někdo takovými principy pohrdá, neměl by být považován za vědce.

Prosím přistupujte příště zodpovědněji k výběru svých hostů a ubezpečte se, že se jedná o osoby zastávající vědecký postoj a vědecké poznatky. Takový člověk pan Hnízdil rozhodně není.

Trochu jsem zapátral a zjistil jsem, že vědecká obec již nejednou vystoupila proti zavádějícím tvrzením pana Hnízdila, a dokonce v roce 2015 byl oceněn cenou Bludný balvan společností Sisyfos, která se zaměřuje právě na boj s narůstající iracionalitou v naší společnosti. Jako vědecký magazín byste tedy měli být na straně vědy, a nikoli šířit zcela nevědecké nesmysly.

Prozatím děkuji za Váš čas a Vaši práci a přes to všechno jsem rád, že jako pořad existujete.

Mám naději, že nadále budou pořady v Leonardu čistě vědecké a ne pseudovědecké.

Přeji hezký den.

S pozdravem

Petr Maček

<hr/>

Vážený pane Mačku,

Vaše reakce je jediným negativním ohlasem na vystoupení dr. Hnízdila v pořadu Leonardo Plus 1. 1. 2017, přesto jsem se jí odpovědně zabýval. Považujte to prosím za důkaz toho, že jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů dbám na to, aby žádný relevantní podnět nezůstal bez náležitého posouzení.

K Vaší připomínce jsem si vyžádal stanovisko JUDr. Davida Šťáhlavského, vedoucího Tvůrčí skupiny Publicistika, jež připravuje mj. i popularizační pořady dle objednávek jednotlivých stanic, v daném případě stanice Český rozhlas Plus.

Dr. Hnízdil je zastánce tzv. komplexní medicíny (nikoliv celostní, kterou provozují léčitelé, od kterých se distancuje), která se snaží vnímat pacienta v celé šíři jeho individuality a hledat příčiny projevů některých nemocí. Sami renomovaní lékaři (prof. Špičák, prof. Pafko) uznávají, že to je úkol dobrých lékařů, a přiznávají, že ne vždy současný zdravotnický systém může takovou (časově i odborně náročnou, tedy i finančně) péči poskytnout. Dr. Hnízdil se také věnuje psychosomatice, která je stále častěji shledávána jako příčina řady onemocnění. Existují ostatně i certifikovaná pracoviště, kde léči psychosomatická onemocnění, zabývají se jimi např. renomovaný Skálův Institut (dr. Frouzová). Moderní doba přináší nejen nové poznatky o lidské psychice a jejím spojení se zdravotním stavem každého jednoho z nás, ale také nové zátěže a nároky, které se odrážejí na lidské psychice a následně na zdravotním stavu. Závěrem bych si dovolil polemizovat s názorem, že vše je změřitelné. Nejen v medicíně, ale také v exaktních vědách se ukazuje, že to zcela neplatí. Jako příklad uveďme senzační odhalení nepravé vodíkové vazby profesorem Hobzou nebo teorie prof. Hawkinga o černých děrách. Oslovením dr. Hnízdila jsme chtěli nabídnout v kritické reflexi alternativní pohled na lidské zdraví. Názory dr. Hnízdila nebyly v pořadu prezentovány jako ultimativní, jen předkládáme posluchačům i jiné názory, aby si sami vybrali a kriticky je posoudili.

Dovolte, abych k vyjádření Davida Šťáhlavského připojil svůj komentář. Český rozhlas podle svého Kodexu má "vhodně doplňovat zdroj pramenů, z nichž lidé mohou získávat poznání", a předložení názorů na důležitost propojení psychické a fyzické stránky osobnosti není s tímto Kodexem v rozporu. MUDr. Hnízdil ve svých vyjádřeních v pořadu Leonardo Plus 1. 1. 2017 uvedl, že nepoužívá léčitelské alternativní metody, neslibuje zázraky, ale snaží se vysvětlit možné příčiny některých nemocí. V pořadu výslovně uvedl: "Nabízím svůj pohled na medicínu a nemoci a je na nich (posluchačích), jestli ho přijmou, nebo nepřijmou.“

MUDr. Hnízdil je atestovaný internista a rehabilitační lékař a díky svému odbornému vzdělání je si jistě vědom toho, jak má své názory na psychosomatické příčiny některých nemocí ve veřejném vystoupení formulovat. To, co jsem uvedl, nemá vyznívat jako obhajoba názorů, které v pořadu zazněly, jejich hodnocení je záležitostí odborné komunity. Ale domnívám se, že Český rozhlas se uvedením zmíněného pořadu nedopustil porušení vlastního Kodexu. Nahlédnutím např. na webové stránky stanice Český rozhlas Plus zjistíme, že tento pořad je třeba posuzovat v širším kontextu trvalého zájmu Českého rozhlasu o popularizaci dosaženého stupně vědeckého poznání. Naprostá většina témat zařazovaných do vysílání vychází z odborných podkladů, jež tvoří výstupy v impaktovaných publikacích, periodikách apod. Výše zmíněný pořad pak můžeme považovat za příspěvek do nikdy nekončící diskuse o hranicích vědeckého poznání.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio