Noční proud Dvojky

10. únor 2017

Minulý rok byla zavedena předpůlnoční půlhodinka orchestrální Hudby ke snění.

Dobrý den.

Navazuji na včerejší besedu na stanici Dvojka (26. 1. 2017), zaměřenou na zjištění názorů posluchačů na dramaturgii Dvojky a skladbu jejích pořadů. I já, jako většina volajících, patřím k dlouholetým posluchačům této stanice a považuji ji za velmi vyváženou a kvalitní. Přesto využívám této příležitosti ke sdělení svého názoru na změny skladby a časového zařazení pořadů v pozdních večerních, spíše nočních, hodinách.

Patřím ke starší generaci a předpokládám, že k vašim nejvěrnějším posluchačům v pozdních hodinách patří právě ona. Přes převážně kladné hodnocení pořadů Dvojky a jejich skladby během dne a i večer mi vadí, že oblíbené Mikrofórum bylo zkráceno o 30 minut a poslední půlhodina před půlnocí byla nahrazena pořadem Noční proud na dobu více než 2 hodin. Přijatelnější je sice výměna na 30 minut před půlnocí za příjemnější melodie, ale návrat k původnímu času Mikrofóra od 22.30 do 24.00 hodin by se mi líbil víc. Vadí mi však dlouhý čas věnovaný pořadu Noční proud, do něhož jsou zařazovány i svou hlučností agresivnější skladby nepochybně vyhovující mladší generaci a posluchačům k ní patřící. Opravdu si myslíte, že právě ona poslouchá v nočních hodinách stanici Dvojka? Podle mého názoru tuto stanici poslouchají především ti starší a staří, o nichž je známo, že trpí nespavostí a právě rozhlas jim zpříjemňuje noční bdění.

Tyto moje drobné výhrady nic nemění na mém přesvědčení, že Dvojka patří k tomu nejlepšímu, co nám naše média nabízejí, a pro mne zůstává prioritou.

Děkuji a srdečně vás zdravím.

dr. Erna Machová z Jablonce nad Nisou

<hr/>

Vážená paní doktorko,

děkuji Vám za zajímavý podnět týkající se hudební dramaturgie na Dvojce. Když šéfredaktor Dvojky Martin Groman vloni zavedl předpůlnoční půlhodinku orchestrální Hudby ke snění, evidentně se tím „trefil do noty“ posluchačům Dvojky, kteří tento programový počin jednoznačně přivítali. Ovšem Váš dopis zasazuje celou věc do širšího kontextu a musím říci, že Váš názor se opírá o racionální argumenty. Vašemu dopisu rozumím tak, že ztišení a zklidnění v čase Hudby ke snění vystřídá agresivnější zvuk Nočního proudu – jako by byl tento popůlnoční pořad určen trochu jiné posluchačské skupině. Je to legitimní připomínka a já ji rád projednám s šéfredaktorem Dvojky i s programovou ředitelkou Českého rozhlasu na naší příští schůzce.

Ke zvážení je samozřejmě i varianta návratu Nočního Mikrofóra k dřívější devadesátiminutové stopáži, i tento podnět předám programovým pracovníkům.

Přeji Vám co nejvíce spokojenosti s programy Českého rozhlasu a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio