Znamení:
Býk
Životní motto:
Vždycky je třeba obětovat něco, co chceš, kvůli něčemu, co chceš víc.
Co dělám v rozhlase:
V rozhlase pracuji jako externista. Snažím se posluchačům přiblížit něco málo z pokladů tradiční lidové kuchyně v Pojizeří a Podještědí, takové návody a recepty na kulinářské skvosty, které uměly naše babičky a prabáby vykouzlit z velmi jednoduchých surovin, dochucených kořením a bylinkami ze zahrádky.
Současně a před rozhlasem:
S libereckou redakcí Českého rozhlasu spolupracuji od roku 2016. Mým hlavním povoláním byla práce v Muzeu Českého ráje v Turnově, kde jsem pracovala jako ředitelka a etnolog. (Pozn. red.: do roku 2020, poté zůstala paní Jakouběová v muzeu jako zástupce ředitele a vedoucí oddělení, kurátorka sbírkových fondů etnologie a uměleckého řemesla.)
Vystudovala jsem dějiny umění a etnologii na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuji se problematice lidové kultury Pojizeří, zejména studiu lidové architektury, obřadů a obyčejů. S touto tematikou připravuji scénáře pro výstavy a expozice, občas se mi podaří napsat a vydat knihu.
Co mě baví:
Volný čas, kterého mám čím dál méně, trávím se svou rodinou, zahradničením a putováním po zajímavých místech.
Všechny články
-
Jehněčí na seně podle receptu z Pokrušnohoří
Dalším regionem, který navštívíme, je Podkrušnohoří. Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního tam zaujala příprava jídel na seně.
-
Jabkance podle receptu z Kladska
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory.
-
Dobrovické řepánky
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.
-
Babiččina pečená omeleta s jahodami
Na závěr školního roku připomeneme, jak to se školou bývalo v dobách našich babiček a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na pečenou omeletu s jahodami.
-
Svinovaná roštěnka ze Schichtovy kuchařky z počátku 20. století
Jednota, Včela nebo Budoucnost, tak se jmenovala družstva, která po roce 1948 převzala takzvané koloniály. A právě do nich se chodilo pro suroviny na svinované roštěnky.
-
Zapečené nudle s tvarohem od babiček z Pojizeří
Tentokrát se vydáme do města na trh, kam hospodyně z venkova nosily mimo jiné i čerstvý tvaroh. A ten použijeme do zapečených nudlí s tvarohem.
-
Vepřové dušené na kmíně
V receptech našich babiček tentokrát čeká vepřové dušené na kmíně. Kmín sedláci dříve pěstovali na loukách a jeho dozrávání naznačovalo správný čas na senoseč.
-
Placky s bejlím podle receptu z podhůří Krkonoš
Vydáme se do podhůří Krkonoš, kde se nejen na svátek svatého Jana pekly placky s bejlím. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
-
Babiččino tekuté koření do polévky
V kuchyních našich babiček hrálo velkou úlohu různé bejlí, mimo jiné i libeček. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z libečku připravit tekuté koření.
-
Babiččino bylinné víno
Kuchyně našich babiček byly tak trošku i lékárnou. Připravovala se tam z bylinek různá oléčovadla. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na bylinné víno.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »