Objektivita ve vysílání ČRo Plus

17. červen 2021

Posláním novinářů je vyhledávat problémy. Za selhání by bylo možné pokládat, kdyby se k vládě složené z dnešních opozičních stran chovali s větší mírou empatie než k té současné.

Český rozhlas Plus poslouchám denně již několik let. Poslední dobou přibývá situace, kdy musím stanici vypnout. Až se to dostalo do fáze, kdy už stanici nezapínám vůbec. Buď tam vítáte migranty, nebo nadáváte Babišovi. Nic jiného. Takhle nevypadá veřejnoprávní médium. 

V. T. 

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

samozřejmě respektuji Váš pohled na vysílání Českého rozhlasu Plus, ale upřímně řečeno mrzí mne, že v něm slyšíte vítání migrantů – jsem denním posluchačem této stanice a mám dojem, že o migrantech slýchám spíš negativní zprávy – o odporu obyvatel území, v nichž se soustřeďují, o problémech, které působí v Řecku, Španělsku i jinde. Kromě rozhovorů s političkou, která k nám chtěla dovézt několik desítek dětí (mladých lidí), ale stejně se jí to nepovedlo, o nějaké vstřícnosti vůči migrantům, či dokonce o jejich vítání nevím.

Zato „nadávání“ premiérovi slýchám, v tom máte pravdu. Opozice bude vždy stát proti premiérovi, a skutečností je, že ve vysílání má značný prostor, protože ji volila zhruba polovina voličů. To, že se k opozici často přidají i komentátoři, beru jako novinářskou povinnost. Novinář vyhledává problémy, to je jeho poslání. Pevně věřím, že tomu tak bude i po eventuální výměně politických stran ve vládě po volbách. Za selhání novinářů bych pokládal, kdyby se k vládě složené z dnešních opozičních stran chovali s větší mírou empatie.

S díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio