Osvobození od poplatku

12. červenec 2024

K osvobození od rozhlasového poplatku je třeba prokázat příjem nižší než 2,15násobek životního minima.

Dobrý den,

obracím se na Vás s žádostí o osvobození od poplatku za Český rozhlas. Nemám žádný příjem kromě příspěvku na bydlení, který se do příjmů nezapočítává. Přesto mi nebylo osvobození uznáno, prý musí být nulový příjem potvrzen od úřadu. Úřad práce mi odepsal toto, viz příloha: 

"Jelikož Vaše osoba není v současné chvíli vedena v systému na dávkách pomoci v hmotné nouzi, dle zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi ve znění pozdějších předpisů, nelze potvrzení vydat."

Mezitím mi vyskočila výzva na zaplacení poplatku za červen a již už červenec. Prosím o vyřešení tohoto problému a smazání dlužné částky. Dle zákona odpovídám podmínce na osvobození od požadavku.

Děkuji.

S pozdravem

H. M.

_____________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dopis. Je mi líto, ale z informací, které jste mi sdělila, nedocházím k závěru, že byste měla nárok na osvobození od úhrady rozhlasového poplatku. K tomu je třeba prokázat příjem nižší než 2,15násobek životního minima. V dopise jste mi sdělila, že nemáte žádný příjem, ale bohužel toto osobní prohlášení k osvobození od poplatku nestačí. Pokud byste neměla žádný příjem, jak uvádíte, pak byste měla nárok na dávky pomoci v hmotné nouzi. Výše těchto dávek, potvrzená příslušným úřadem, by byla základem pro zjištění, zda se na Vás vztahuje osvobození od rozhlasového poplatku.

S pozdravem a s díky za pochopení

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio