Pavlásek na Radiožurnálu

16. prosinec 2016

Existuje hranice mezi komickou stylizací, která ukazuje skutečnost ve značně zkreslených souvislostech, a civilním projevem umělce.

Zdravím,

jsem důchodce z Ostravy, stálý posluchač Radiožurnálu.

Před několika dny jsem nemohl poslouchat Radiožurnál. Po několika snad desítkách let. Bylo to dopolední vysílání s komikem. Líčil, jak byl na střední škole neposlušný. Redaktor byl k němu mimořádně pozorný. Já jeho vystoupení – toho "komika" – hodnotím jinak. Šikanoval učitele a mělo na něj být podáno trestní oznámení. Je mi líto, že Radiožurnál nezvládl tuto situaci a napomohl názoru – na učitele si můžete dovolit, co chcete.

Toto je můj názor a věřte, vím o šikaně dost.

Jiří Albrecht, Krásné Pole

Děkuji.

P. S. Děkuji a nemusíte mně odpovídat, Radiožurnál snad budu poslouchat dál, ale obezřetně.

<hr/>

Vážený pane magistře,

přestože jste ve svém dopise uvedl, že Vám nemusím odpovědět, dovolte, abych alespoň krátce zareagoval. Psal jste podle mého názoru patrně o rozhovoru s Lukášem Pavláskem. Jeho styl vyjadřování je velmi specifický a řadě lidí nemusí vyhovovat, protože využívá hyperboly a další prostředky, které ukazují skutečnost ve značně zkreslených souvislostech. Na to má ve svých vystoupeních, v nichž přijímá roli komika, plné právo, otázkou je, když podobné prostředky užije v "civilním" rozhovoru. Pro redaktory Radiožurnálu by měl být Váš dopis zajímavou inspirací, jak přistupovat k hostům, jako je Vámi zmíněný Lukáš Pavlásek – dát najevo, že existuje hranice mezi komickou stylizací a civilním projevem umělce. Váš dopis předávám redakci Radiožurnálu a věřím, že mu spolu s mým komentářem budou věnovat pozornost.

Přeji Vám pěkné a klidné vánoční svátky a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio