Písně Boba Frídla neprošly posluchačským testem

30. listopad 2017

Na základě výsledků testování se hudební dramaturg rozhoduje obměnit playlist stanice.

Přeji pěkný den,

proč Český rozhlas Dvojka vůbec nezařazuje písničky Boba Frídla? Velmi by mne zajímal důvod, pro který neuvádíte písně tak skvělého interpreta jakým jmenovaný zpěvák byl.

Děkuji Vám za odpověď a přeji hodně vřených posluchačů stanice Českého rozhlasu Dvojka.

S úctou

Jiří Semerák


Vážený pane Semeráku,

každá stanice Českého rozhlasu má své poslání a také svůj okruh posluchačů definovaný mnoha kritérii: jiné posluchače má Vltava, Junior či Wave.

V případě Dvojky lze hovořit o cílové skupině posluchačů nad padesát let, spíše žen z menších sídel. Je to samozřejmě velmi obecné vymezení. Nicméně určit si přibližnou charakteristiku posluchačů, pro které chce stanice vysílat, je velmi důležité. Kromě jiného z toho důvodu, aby bylo možno vybírat hudbu, která by se jim líbila, a s kterou by byli spokojeni.

K tomu slouží rozsáhlé pravidelné testování skladeb zařazovaných do vysílání. Postup je zhruba takový, že rozsáhlému vzorku posluchačů, vybranému podle přesných sociologických ukazatelů jako cílová skupina dané stanice, se přehrávají skladby, které by je podle názoru hudebních dramaturgů mohly zajímat. Posluchači je hodnotí a zařazují do škály od „rozhodně chci poslouchat“ až po „nelíbí se mi, vzbuzuje ve mně nepříjemné pocity“. Testování je opakované a na základě jeho výsledků se hudební dramaturg rozhoduje obměnit playlist stanice.

Podle sdělení hudebního dramaturga Dvojky Jiřího Brodského nejsou písně Boba Frídla vědomě diskriminovány, není k tomu žádný důvod. Spíše nejsou testovacími vzorky posluchačů zařazeny mezi ty, které by měly na Dvojce zaznívat. Není třeba hledat v tom nic více, podobně je na tom naprostá většina české hudební produkce, která po nějakém čase postupně přestává být pro posluchače atraktivní.

Osobně bych si uměl představit například speciální vzpomínkový pořad, v němž by zněly písně interpretů z šedesátých a sedmdesátých let, takový pořad s dobrým průvodním slovem bych rád poslouchal, ale rozumím tomu, že většina posluchačů dává přednost novější produkci a občasným návratům k tomu nejlepšímu z uplynulých dekád.

Námět na vzpomínkový písničkový pořad, v němž by zněly písně méně připomínaných interpretů, mezi nimi i Boba Frídla, předám při nejbližší příležitosti šéfredaktorovi Dvojky a programové ředitelce Českého rozhlasu.

Děkuji Vám za pochopení a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio