Pochvala Dvojky

22. únor 2017

Rozhlasové tvůrce vede snaha nabídnout posluchačům to nejlepší, z přesvědčení, že jejich práce má smysl pro statisíce lidí.

Dobrý den,

chtěl bych i já napsat svůj názor na vysílání Dvojky.

Všechny roky poslouchám Český rozhlas, a to Dvojku, a u nás na jihu ještě Český rozhlas České Budějovice. Dvě velmi kvalitní stanice svým vysíláním. Už mi ani nevadí, že je to Dvojka místo Praha, i když jsem si taky přál, aby to byla zase Praha. Ale dospěl jsem ke zjištění, že to na názvu zase tolik nestojí. Důležitý je obsah vysílání. A to je můj problém, dá-li se to tak nazvat.

Celý život sbírám rádia, magnetofony a vše jsem si vždy nahrával a archivoval. Vždycky jsem si říkal, až bude čas, zase si ty nahrávky poslechnu a bude to báječné. Ale ouha, mám problém… Nemám vlastně vhodnou dobu, kdy si ty nahrávky můžu přehrát, protože když poslouchám Dvojku, tak je tam tolik zajímavých pořadů, že nemůžu najít vhodnou chvíli.

Od rána Dobré ráno, potom Jak to vidí, příběhy slavných, Slovo nad zlato, Host do domu, potom Polední hrátky, Odpoledne s Dvojkou a tam zase zajímavé informace. To pokračuje Kávou o čtvrté, Kolotočem a v 18.30 dalším pořadem, večerním Mikrofórem. A to se nemůžu poslouchat na Radiožurnálu Lucii Výbornou a její rozhovory. Každý pořad zajímavý, kde se dozvím zajímavé věci, a to jsem ještě nepsal o víkendovém vysílání.

Taky se mi nelíbilo, že byl zrušen víkendový Kolotoč, ale už zase je pohoda. Ty pořady, co připravuje Tomáš Černý, to je přímo krásné poslouchat, vysílání z archivu a další, Kdo tě líbá, Tobogan, a to je ještě bezva, že ho můžeme vidět.

Opravdu musím chválit, chválit a nemám vůbec časovou mezeru na poslech svých nahrávek.
To je můj postřeh na vysílání Dvojky, potažmo Českého rozhlasu.

Moc a moc všem děkuji za krásné pořady a vzkazuju všem, co vždy bědují, že se nějaký pořad zrušil: Nezoufejte, bude jiný a taky zajímavý, o čemž se i já pokaždé přesvědčuji.

Takže Dvojka je báječná a všichni, co se podílí na vysílání taky, všem moc děkuji.

Ladislav Beneš, Dražíč

<hr/>

Vážený pane Beneši,

děkuji Vám za milá slova na adresu Dvojky. Ve své práci se setkávám spíše s názory kritickými, a o to více si vážím toho, že jste si udělal čas a napsal mi, co se Vám na vysílání Dvojky líbí. Oba jsme dlouholetými posluchači této stanice a víme, že určitý vývoj je nutný. Každá stanice má své pevné body, které se v čase příliš nemění (Dvojka například Meteor, nedělní pohádky a tak bych mohl pokračovat), a vedle nich také pořady, které po čase ztratí na vnitřní energii a je dobré poohlédnout se po náhradě. Ta se někdy povede lépe, někdy hůře, jak to už v životě bývá. Mohu Vám ale z vlastní dlouholeté zkušenosti potvrdit, že pokaždé vidím u rozhlasových tvůrců upřímnou snahu nabídnout posluchačům to nejlepší, co mohou udělat. Rádio je zvláštní fenomén, který si přitahuje určitý druh tvůrců. Tady se nepracuje pro slávu nebo pro velké peníze, ale z přesvědčení, že ta práce má smysl pro statisíce lidí ochotných naslouchat dobrému slovu a pokud možno i dobré hudbě.

Váš dopis jsem poslal šéfredaktorovi Dvojky Martinu Gromanovi, ředitelce Programu Českého rozhlasu Evě Hazdrové Kopecké a samozřejmě i Tomáši Černému, který mi už stihl napsat, že jste mu před nadcházejícím víkendem udělal radost.

Přeji Vám krásný víkend a vše dobré, srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio