Pojmy „odsun“ a „vyhnání“

27. říjen 2022

To, že se ve vysílání Českého rozhlasu objevují různé pohledy, lze považovat za přirozenou reflexi reálného stavu společenské diskuse.

Předem zdravím, pane doktore,

12.8.2022 jsem sledoval pořad Osobnost Plus, kde redaktorka paní Lucie Vopálenská měla hosta paní Kláru Salzman z ČVUT, z oboru krajinářská architektura. Pokud se hovořilo o vodě a její zadržování v krajině, tak to byl zajímavý rozhovor, kde se posluchač dozvěděl, jak v krajině zadržovat vodu. Naprosto mě pozvedlo od obou paní označení našeho pohraničí Sudety. Neuvěřitelné, to tluče studentům paní profesorka do hlavy? Ještě více mě šokovalo, že obě paní užívají slova "vyhnání" pro odsun občanů ČSR německé národnosti, kteří ve své většině zradili naší republiku.

Prosím, abyste vyzval paní redaktorku, aby nelhala a nezkreslovala historická fakta. Ano, o divokém odsunu či vyhnání lze hovořit do 3. 8. 45, kdy prezident Beneš vydal dekret o čsl občanství, který zahájil odsuny původních obyvatel německého původu. Ale poté byla většina cca 2,5 mil. odsunuta do Německa a Rakouska i Maďarska. Nutno konstatovat, že se staly i zločiny a nepravosti z české strany a byli i mrtví, to vše je zaznamenáno, ale v žádném případě to nesmí přehlušit příčinu toho všeho, "nacistickou německou okupaci", kdy zahynulo nebo bylo zavražděno cca 340 tisíc nejen Čechů. Prosím od Vás informaci, jak to bylo redaktorce ČRO sděleno a zda jde očekávat minimálně opravu a omluvu z její strany. Stanici ČRO Plus sleduji a její objektivita se mně nelíbí, rovněž se mně nelíbí hosté stejného názoru a praktický zákaz, aby se do vysílání dostali lidé, politici opozičního a jiného názoru.

S pozdravem

J. D.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritickou připomínku. Na pojmu Sudety nespatřuji nic problematického, je srozumitelný a má své historické kořeny. O pojmech odsun a vyhnání se v české společnosti vede debata, není zde mým úkolem shromáždit a předložit argumenty obou stran. Osobně dávám přednost pojmu odsun, tento pojem používá běžně i Český rozhlas, jak lze zjistit z rešerše jeho webových stránek. Zároveň se v jeho vysílání občas objevuje i pojem vyhnání, i když v nesrovnatelně menší míře. Je to podle mého názoru podobně citlivé téma jako debata o tom, zda o zabití Heydricha lze mluvit jako o atentátu, a pokud ano, zda lze mluvit o spáchání, či provedení atentátu. Debaty na toto téma probíhají a to, že se ve vysílání Českého rozhlasu objevují různé pohledy, považuji za přirozenou reflexi reálného stavu společenské diskuse.

Váš dopis dávám na vědomí moderátorce pořadu Osobnost Plus.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio