Pořad Kupředu do minulosti

14. prosinec 2016

Pořad Kupředu do minulosti byl poměrně úzce vyprofilován. Témata, kterými se zabýval, proto již byla vyčerpána. Moderátorka Martina Kociánová nicméně bude s Českým rozhlasem spolupracovat i nadále.

Vážený pane doktore,

dozvěděla jsem se, že pořad Kupředu do minulosti bude zrušen, což nás mrzí, nejvíc však mého tchána.

Chtěla bych se Vás zeptat a případně poprosit. Není možné díly z archivu někde zakoupit nebo nějak legálně za poplatek stáhnout? Byl by to vánoční dárek pro tchána.

Předem moc děkuji za Vaši odpověď a přeji krásné svátky.

Zikmundová Tereza

<hr/>

Vážená paní Zikmundová,

Vaši připomínku jsem konzultoval s šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem a tlumočil jsem mu Vaše zklamání nad tím, že pořad, který řada posluchačů pokládá za potřebný a společensky přínosný, se v novém vysílacím schématu neobjevuje. Dovolte, abych Vám přiblížil důvody, které vedení stanice vedly k ukončení tohoto cyklu. Zabýval se aktuální a potřebnou problematikou, ale byl poměrně úzce vyprofilován, a v takových případech se stává, že okruh témat i hostů, kteří se k nim vyjadřují, se začne přirozeně zužovat. To byl i případ cyklu Kupředu do minulosti, a proto se jej dramaturgie Dvojky rozhodla ukončit. Celý archiv pořadu samozřejmě zůstává v iRadiu, takže zájemci se k jeho tématům a otázkám, které klade, mohou kdykoli vrátit. O cenzuru určitě nejde, z rozhovorů s odpovědnými pracovníky Dvojky jsem došel k názoru, že pokládali daný formát za tematicky vyčerpaný a soudili, že by se témata i hosté začali příliš často opakovat.

Paní Martina Kociánová minulý pátek podepsala s Českým rozhlasem smlouvu na spolupráci pro příští rok, což znamená, že se s ní posluchači Dvojky budou setkávat i nadále v rámci Dopoledne s Dvojkou.

Mohu Vám slíbit, že budu pozorně sledovat reakce na programové změny Dvojky od ledna příštího roku, a pokud zjistím, že některé změny posluchačům nevyhovují, doporučím vedení Dvojky i programové ředitelce Českého rozhlasu, aby se nad argumenty posluchačů zamysleli.

Co se týče možnosti stáhnout si starší díly, není problém na webových stránkách Českého rozhlasu zadat v sekci "iRadio" výběr těchto pořadů a vpravo se Vám u každého pořadu objeví ikonky Přehrát, Stáhnout a Podcast. Stačí kliknout na ikonu Stáhnout, soubor se Vám uloží do počítače do Stažených souborů a z těch už je možno přehrát soubor na další zvukový nosič.

Přeji Vám klidné adventní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio