Pořady věnované „oldies“

2. listopad 2020

Do kategorie "oldies" spadají autorské hudební pořady Mám rád Miroslava Žbirky, Zlatá šedesátá Václava Kopty nebo hudební seriál Srdcovky od Dvojky.

Dobrý den.

Chci se zeptat, jestli je v Čechách nějaký dobrý pořad věnovaný oldies rocku a popu, který je možné poslouchat v rozumných hodinách normálním rozhlasovým přijímačem.

Jedinou možností byl v Čechách opravdu pořad Oldies aneb Historie z černých drážek. Jenže jeho celostátní reprízu na všech regionálních frekvencích v sobotu v osm hodin večer jste zrušili, takže v Čechách nemáme nic, Morava je na tom lépe, ta má alespoň nedělní premiéru. Jo, museli bychom si pořídit internet, případně si ve středu nebo ve čtvrtek nařídit budíka na třetí hodinu ranní. To je opravdu geniální!!! Kvůli tomu musím platit koncesionářský poplatek - abych si pořídil internet nebo vstával ve tři ráno. To jste to opravdu vyřešili. Já si chodím na internet jen do knihovny, nebo mi to vyřídí příbuzní, to mi stačí.

S pozdravem,

M. K.

______________________________________________________________________

Vážený pane,

Infolinka Českého rozhlasu mi předala Váš dopis z 13. 9. 

Nevěnuji se historii populární hudby do té míry, abych dokázal posoudit, zda pojem „oldies rock a pop“ lze vztáhnout i na obsah jiných relací věnovaných populární hudbě, než je Vámi zmíněný pořad Oldies aneb Historie černých drážek připravovaný v ostravském rozhlasovém studiu. Obrátil jsem se proto na pana Miloše Skalku, který se historií populární hudby dlouhodobě zabývá. Podle jeho vyjádření by se pojmem "oldies" daly označit dva autorské hudební pořady - Mám rád Miroslava Žbirky (premiéra v sobotu v 10.04, repríza ve čtvrtek ve 21.00 na Dvojce) a Zlatá šedesátá Václava Kopty (premiéra v neděli v 10.04, repríza v sobotu ve 21.00 na Dvojce). Svým způsobem do této kategorie spadá i hudební seriál Srdcovky od Dvojky, který Dvojka vysílá každý všední den v 19.10. Ten ovšem nabízí především známé nahrávky hlavního popového proudu, rockové snímky jen sporadicky.

Věřím, že Vám jmenované pořady přinesou příjemné posluchačské zážitky.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio