Postní vývar podle receptu Gabriely Triwaldové z roku 1886
Ve městech se za dob našich babiček půst dodržoval trochu jinak, než na vesnici. Podíváme se, jaká postní jídla doporučovaly vyhlášené autorky kuchařek.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Štika, lín a parma se vykuchají, oškrábou, řádně vyperou a na malé kousky rozkrájejí; na rendlíčku se rozpustí 1/8 kg másla, do másla se dá nadrobno rozkrájená cibule, rozkrájená očištěná a omytá mrkev, 1 kořen petržele a celeru a 1 stroužek česneku. Jakmile se vše poněkud usmažilo, dají se do toho ryby nadrobno rozkrájené, přikryjí a dusí se. Hlavy a ocasy lze se starým hrachem v odvar svařiti, a pak na dušené maso nalít. Květem se vývar okoření a řádně svaří; procedí se a dá se do toho zelená rozsekaná petržel, zakloktá se dvěma žloutky se smetanou. Pak se na usmaženou žemličku naleje a podává se na stůl.