Používání zdrojů ve zpravodajství

15. květen 2017

Informace o míře chudoby v ČR nebyla účelově pozměněna. Byly využity a řádně uvedeny relevantní zdroje.

Dobrý den,

reaguji na tvrzení Českého rozhlasu ze dne 16. 4. 2017 ve zprávách v 7:00, kde uvádíte, že míra chudoby v ČR je minimální v porovnání s Evropou.

Je to od vás nepřijatelná demagogie! Kdo si toto mlžení objednává a za jakým účelem? Následně se divíte, že klesá důvěra občanů v média.

Prosím informaci, z jakého důvodu jste neuvedli, že míra chudoby v ČR s porovnáním příjmů ve státech západní Evropy je cca 60%.

Každému je přeci jasné (předpokládám i Vám), že na tom nejsme s našimi příjmy nejlépe. Finsko má zaručenou mzdu v přepočtu cca 15 000 Kč, aniž by musel občan Finska pracovat. Pročpak se k nám nehrnou emigranti, asi proto, že jsme na tom v Evropě nejlépe, že.

Prosím informaci, proč bylo toto hlášení takto jednostranné, velmi neobjektivní. Lidově řečeno mažete nám med kolem huby, nechápu, proč to děláte. Omlouvám se za úroveň, ale pěkně jste mi hnuli žlučí.

Předpokládám nápravu stavu formou doplňující informace k tomuto zpravodajství, nebo žádám o stažení této informace ze zpráv jakožto neobjektivní až demagogické informace pro posluchače.


Děkuji za Vaši odpověď.


Aleš Vodička


Vážený pane Vodičko,


Vaši kritickou připomínku jsem konzultoval s koordinátorkou centrálního zpravodajství Českého rozhlasu Julií Stejskalovou. Příspěvek o příjmové chudobě byl odvysílán dne 16. 4. 2017 na stanicích Dvojka a Plus. Editoři při jeho koncipování vycházeli z dat Evropského statistického úřadu:

17 October: International Day for the Eradication of Poverty
The share of persons at risk of poverty or social exclusion in the EU back to its pre-crisis level
Highest at risk of poverty or social exclusion rate in Bulgaria, lowest in the Czech Republic
In 2015, more than a third of the population was at risk of poverty or social exclusion in three Member States: Bulgaria (41.3%), Romania (37.3%) and Greece (35.7%). At the opposite end of the scale, the lowest shares of persons being at risk of poverty or social exclusion were recorded in the Czech Republic (14.0%), Sweden (16.0%), the Netherlands and Finland (both 16.8%), Denmark and France (both 17.7%).

Další podrobnosti jsou k dispozici na tomto odkazu: ec.europa.eu/eurostat/web/income-and-living-conditions/publications/news-releases

Dále v příspěvku hovoří mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová, která mimo jiné konstatuje, že příjmovou chudobou je v České republice ohroženo kolem deseti procent obyvatelstva.

Český rozhlas použil ve své zprávě údaje dvou hodnověrných institucí – Eurostatu a Českého statistického úřadu. Jeho povinností je uvádět ve svém vysílání hodnověrné a ověřené zdroje a této zásadě se nezpronevěřil ani ve zmíněném případě.

Podstatou zmíněné zprávy byla informace o hrozbě příjmové chudoby nebo sociálního vyloučení v jednotlivých zemích Evropské unie, viz doslovný text odvysílané zprávy:

Skoro každý čtvrtý Evropan byl v roce 2015 ohrožený příjmovou chudobou nebo sociálním vyloučením. Ukazují to data Evropského statistického úřadu. Nejhůře na tom bylo předloni Bulharsko, Rumunsko a Řecko. Česko se naopak dlouhodobě pohybuje na opačné straně žebříčku. Kolik lidí je zhruba ohrožených příjmovou chudobou, říká mluvčí Českých statistiků Petra Báčová.
(záznam hlasu P. Báčové)

Rozpor, na který upozorňujete, není ideologický, ale metodologický. Zpráva publikovaná Českým rozhlasem se opírala o měření podle národních hranic chudoby. Zde se hodnotí vnitřní situace dané země bez srovnání s ostatními zeměmi. Přístup, který preferujete, nezohledňuje rozdílné hladiny platových, důchodových, daňových, zdravotních a dalších systémů.

Odvysílanou zprávu nepovažuji z výše uvedených důvodů za projev demagogie. Informace nebyla účelově pozměněna, řádně byly uvedeny zdroje.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

S pozdravem,

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio