Povedený Týden vody a stavba rozhlasového textu

3. červenec 2017

Pokud jsou autoři a dramaturgové zkušení, snaží se vyjít posluchačům vstříc tím, že do pořadů vkládají takové pasáže, které pomohou zorientovat se, o kom nebo o čem se mluví.

Zdravím,

slyšela jsem pořad s Vámi v Českém rozhlase, a proto si dovoluji poslat Vám mail.

Pozitivní - prosím, můžete předat velkou, velkou, velkou chválu nápadu s Týdnem vody, hlavně s nápadem na časový signál ve zvuku kapky. Je nutné lidi upozorňovat na vodu… a já bych dodala i na množství odpadků, ale to je zase jiné téma.

Negativní - upozornění na nepraktičnost. Nevím, zda budu schopna dobře popsat svůj problém. Poslouchám Vás jako rádio, oba hlavní proudy, ale musím i odejít z poslechu a potom se mi stane, že když neslyším „článek“ od začátku, kdy bylo jmenovitě zmiňováno, o čem se hovoří, tak potom v textu příspěvku se už to nezmiňuje konkrétně (třeba osoba, město, místo) a já vlastně nevím, koho/co popisují.
Bylo by šikovné, kdyby například jméno B. Smetany, dále uváděného jen jako „tento skladatel“, se řeklo i dále alespoň ještě jednou.

Snad jsem to popsala pochopitelně. Není to výtka a možná to někomu nevadí a nepřijde zvláštní, ale já to tak cítím.

Děkuji.

Evženie Řeháková


Vážená paní Řeháková,

děkuji Vám za pochvalu určenou všem, kdo se podíleli na projektu Týden vody. Je to záslužná akce a široká veřejnost ji, zdá se, náležitě ocenila, dokladem je i Váš milý dopis.

Téma nedostatku vody je pociťováno velmi naléhavě. A nápad s kapkou vody nahrazující časový signál upoutal k tomuto problému i ty posluchače, kteří by tomuto problému jinak nevěnovali pozornost. Při nejbližší příležitosti vyřídím Vaše pochvalná slova vedení Českého rozhlasu i týmu tvůrců projektu.

Co se týče Vaší kritické poznámky, rozumím velmi dobře tomu, co máte na mysli. Sám takové situace dobře znám. Posluchači uteče začátek relace, a pak obtížně hledá souvislosti. Když jde o tzv. titulkové pořady, tedy takové, které jsou podrobněji ohlášeny v programových přehledech na webových stránkách Českého rozhlasu a v Týdeníku Rozhlas, doporučuji, pokud je nestihnete celé v živém vysílání, pustit si je v klidu z iRadia.

Pokud jsou autoři a dramaturgové zkušení, snaží se vyjít posluchačům vstříc tím, že do pořadů vkládají takové pasáže, které v orientaci pomáhají, ale to lze pochopitelně provést jen do určité míry. Nicméně Vaše poznámka svědčí o tom, že máte smysl pro stavbu rozhlasového textu, a já si najdu patřičné příležitosti, abych tyto zásady tvůrcům pořadů připomněl, i s odkazem na Váš dopis.

Přeji Vám krásné letní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio