Poznámky k moderátorské práci

20. srpen 2019

Moderátoři mají povinnost myslet nejen na posluchače, který soustředěně sleduje vysílání, ale také na posluchače, který si stanici právě naladil.

Vážení přátelé,

domnívám se, že moderátorská fráze "už za hodinu se na vás těší XY a potom WZ, ale teď AB", která se už nějaký čas z Dvojky line snad každou celou (mohu-li z nepravidelného poslechu posoudit), je úplně zbytečným krokem proti (psychology tolik doporučované) schopnosti "žít teď a tady" a naopak příspěvkem k proklínané "uspěchanosti doby".

Zvažte prosím nějakou úpravu.

S díky za všechny dobré pořady!

L. P.

____________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za připomínku. Ve vysílacím manuálu, který mají k dispozici všichni moderátoři Dvojky, je stanovena jejich povinnost myslet nejen na posluchače, který soustředěně sleduje vysílání, ale také na posluchače, který si stanici právě naladil anebo ji poslouchá spíše jako kulisu a něco mu může občas uniknout. Proto se připomíná název stanice, pořad, jméno hosta, časový údaj. Součástí moderátorovy práce je tzv. teasing, což je upoutávání na další prvky v programu. Vychází se z toho, že většina posluchačů nemá po ruce přesný program vysílání dostupný na webu nebo v Týdeníku Rozhlas, a proto je účelné informovat je o tom, co je čeká v dalším vysílání. V manuálu se doslova píše: "Vysílání nikdy nekončí, vždy následuje další atraktivní program. Ve svém posledním vstupu nemluvíme o konci, ale vždy se loučíme tím, že poutáme na další pořad.

Upoutávka je vysoce kreativní činnost moderátora, musí vzbudit zájem, neprozradit pointu a nedublovat ohlášení." Je na každém moderátorovi, jak se mu podaří pracovat s informacemi o vysílání. Detailní postup není stanoven, rozhlasová práce vyžaduje práci s emocemi, nápady, přátelský vztah k posluchači. To vše by se v projevu moderátora mělo odrazit.

Váš dopis je pro mne a pro vedení Dvojky důležitý. Svědčí o tom, že ve stylu moderování je stále co zlepšovat.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

 

Spustit audio