Přebírání článků z cizích zdrojů

28. červenec 2017

Důležitý je výběr periodika, které slouží jako relevantní zdroj, a samozřejmě jeho náležitá identifikace.

Vážený pane doktore Pokorný,

chápu, že Vaším hlavním zájmem jsou připomínky k vysílaným mluveným pořadům. Moje stížnost se však týká webových stránek www.irozhlas.cz.

Články zde jsou dle mého názoru nedostatečně ozdrojované. V těchto článcích často chybí odkazy (alespoň zmínky), například, kteří odborníci jsou zmiňováni, z jaké instituce jsou vědci, kteří udělali nějaký významný objev, kdo provedl daný průzkum.

Chápu, že není jednoduché hlídat všechny zdroje u všech článků, ale alespoň u těch technických (věda, technika, výzkum…) by bylo fajn, kdyby bylo možné dohledat si detailnější informace, pokud věc zaujme.

Například tento článek:
https://www.irozhlas.cz/veda/vytvorte-si-pametovy-palac-staroveka-metoda-muze-vyrazne-zlepsit-vasi-pamet-tvrdi-vedci_201703091940_dpihova

Zajímalo by mne, kteří neurovědci se na této studii podíleli. Jestli to byli profesoři z nějaké zahraniční univerzity, nebo Franta a Pepa z Horní Dolní na pivku v hospodě.

Předem Vám děkuji za váš čas a ochotu se této záležitosti věnovat.

Zdeněk Klimeš


Vážený pane Klimeši,

děkuji Vám za zajímavý podnět. Důvěryhodnost média veřejné služby je kromě jiného dána i seriózností ediční práce se zveřejňovanými zprávami. Zásadou zpravodajských informací je jejich ověření nejméně ze dvou zdrojů, případně jejich převzetí z agenturního zdroje, který použití této metodologie garantuje.

V případě publicistiky, do níž zahrnuji i citaci článku, jako je tomu v případě, který zmiňujete, je důležitý výběr periodika, které slouží jako relevantní zdroj, a samozřejmě jeho náležitá identifikace.

Článek „Vytvořte si paměťový palác. Starověká metoda může výrazně zlepšit paměť, tvrdí vědci“ byl převzat a přeložen ze serveru The Guardian, což je uvedeno v úvodu. The Guardian se odvolává na studii v časopise Neuron a ověřuje informace z této studie vlastní rešerší, což dokládají například citovaná vyjádření spoluautorů studie, neurovědců Martina Dreslera a Borise Konrada z mnichovského Institutu Maxe Plancka exkluzivně pro server The Guardian. Redakce tedy ověřila relevantnost dané studie a jmenovala dva účastníky výzkumu.

Český rozhlas podle mého názoru postupoval standardně: převzal text z respektovaného zdroje, splňující i přísné ediční normy, a řádně jej identifikoval.

Budu ovšem rád, když mne upozorníte na takové případy, v nichž podle Vašeho názoru dané standardy nebyly dodrženy.

S pozdravem a přáním pěkných letních dnů

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio