Předvolební cenzura? Nikoliv, „jen“ chyba v komunikaci

4. prosinec 2017

K cenzuře názorů pozvaných hostů nebyl žádný důvod – o tom svědčí už sám fakt, že byli osloveni a pozváni před mikrofon.

Dobrý den,

přečetla jsem si článek od pana Dalibora Balšínka zde:
https://echo24.cz/a/pedtj/proc-jsme-nemohli-v-ceskem-rozhlase-mluvit-o-ceskych-volbach.

Měla bych několik dotazů na Vás jakožto „druhou stranu“, abych si utvořila názor a případně vznesla konkrétní podněty. Vycházím z teze, že jsou všechny informace v článku pravdivé.

Pokud s tím nesouhlasíte, prosím samozřejmě o uvedení druhého pohledu a odpovědi na otázky níže v rozsahu, který odpovídá Vaší verzi, děkuji.

1. Kdo určil nová předvolební pravidla v Českém rozhlase, jak údajně zmínil pan Radko Kubičko? Pokud se na tom podílelo více lidí, prosím Vás o uvedení všech, vč. externích osob (nepracujících v Českém rozhlase).

2. Jak tato pravidla znějí? Prosím o plný obsah. Pokud mi ho nechcete poskytnout, prosím zástupně alespoň o informaci, proč se zákaz vysílání týká dle článku studentských voleb.

3. Proč byla nová pravidla zavedena, jaký je jejich účel?

4. Je tato změna jakýmkoli způsobem vázáná na, ovlivněná či související s Andrejem Babišem, případně jinou politicky činnou osobou?

Děkuji Vám předem za odpověď a přeji příjemný den.

Markéta Gregorová


Vážená paní Gregorová,

děkuji Vám za dotaz týkající se vysílání Českého rozhlasu. Na Vaše otázky mohu dát jednoznačnou odpověď:

Pravidla Českého rozhlasu v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2017 vydal generální ředitel Českého rozhlasu 3. 7. 2017 a od té doby se nezměnila. Pravidla jsou veřejně dostupná.

Přijatá pravidla mají za cíl zajistit, aby každý z kandidujících subjektů měl rovné podmínky v prezentaci na vlnách Českého rozhlasu. Věnují se základním povinnostem zaměstnanců a spolupracovníků Českého rozhlasu, kteří se podílejí na přípravě předvolebního vysílání, zásadám zpravodajství včetně principu vyváženosti a pravidel zvaní hostů do vysílání, činnosti Českého rozhlasu bezprostředně před volbami a během voleb. Díky těmto pravidlům nemůže žádná politická strana nebo hnutí či konkrétní osoba ovlivňovat průběh vysílání Českého rozhlasu v předvolebním období. Aktivitu jakékoli politicky činné osoby v souvislosti s pořadem, který zmiňujete, mohu na základě zjištěných skutečností vyloučit.

Vaše otázky patrně vycházejí z materiálů publikovaných v minulých dnech Daliborem Balšínkem a Bohumilem Doležalem. K situaci, kterou oba zmínění komentují, se vyjádřil ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný v pondělí 9. října. Jeho vyjádření cituji v plném znění:

„Český rozhlas se ohrazuje proti tvrzení, že zrušil diskuzi o nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny. Ve skutečnosti se jedná o pořad Kulatý stůl Názorů a argumentů, který pravidelně v neděli s komentátory a dalšími odborníky rozebírá dění uplynulého týdne. Tak tomu mělo být i tuto neděli 8. října. Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Ondřej Nováček se s dramaturgem Radkem Kubičkem domluvili na aktuálních tématech týdne – výroky M. Zemana k rozšiřování prezidentských pravomocí, stěhování části výroby Škodovky do Německa a plány na těžbu lithia. Bohužel už dříve moderátor Tomáš Procházka obeslal pozvané hosty s jinými tématy, z nichž se část týkala voleb. Volební témata jsou ovšem součástí volebních speciálů a diskuzí, které Český rozhlas Plus vysílá v předvolebním období prakticky denně. Proto bylo nakonec dohodnuto, že se Názory a argumenty budou držet svého tradičního formátu a budou komentovat aktuální události týdne.

Diskuze zrušena nebyla a hosté měli možnost se během ní volně vyjadřovat i k tématu voleb, což několikrát využili. Bohužel informace o změně témat se dostala k hostům vinou nedostatečné komunikace až před natáčením pořadu, nikoliv v dostatečném předstihu, aby se stihli připravit, resp. znovu zvážit svou účast v diskuzi. To je samozřejmě chyba, která se neměla stát.
Český rozhlas odmítá obvinění z cenzury, či volební „předposranosti“, jak to nazval pan Dalibor Balšínek na sociálních sítích. Důkazem je samotné vysílání Českého rozhlasu. Právě stanice Český rozhlas Plus momentálně vysílá k volbám desítky pořadů, analýz a komentářů, v nichž kromě politiků využívá politology a novináře napříč názorovým i mediálním spektrem. Například právě dnes, v pondělí 9. října, Plus vysílá hodinový volební speciál v čase 11:10-12:00 (v repríze 16:10-17:00) a taktéž debatu sedmi volebních lídrů v čase 21:00-22:10. To jsou tři hodiny vysílání přímo k volbám, o komentářích a analýzách v proudovém vysílání nemluvě. Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu“

Dovolte, abych připojil svůj komentář. Ze své pozice zástupce zájmů posluchačů jsem oslovil šéfredaktora stanice ČRo Plus, na níž se zmíněná debata odehrála, Ondřeje Nováčka. Potvrdil mi, že formát pořadu Kulatý stůl Názorů a argumentů měl zůstat stejný jako v jiných týdnech, tedy měl se věnovat tomu nejdůležitějšímu, co přinesl právě končící týden.

Skutečně se stala chyba v komunikaci mezi jednotlivými pracovníky stanice, ale šlo o ryze provozní nedorozumění, jaká se na pracovišti vystaveném zvýšené míře stresu nutně objevují. K cenzuře názorů pozvaných hostů nebyl žádný důvod – o tom svědčí už sám fakt, že byli osloveni a pozváni před mikrofon. V poslední fázi před natáčením šlo o nápravu chyby, kdy bylo třeba dodržet formát pořadu a zaměřit se nikoli na to, co českou společnost čeká v blízké budoucnosti, ale co se odehrálo v nedaleké minulosti.

Obvinění z cenzury se v mé agendě ombudsmana Českého rozhlasu objevují často. Doposud se nepotvrdila ani v jednom případě. Posluchači za cenzuru mylně vydávají řadu jevů, které jim se znalostí věci mohu detailně vysvětlit. Jako příklad uvádím stížnost, že konkrétní posluchač nedostal prostor v živém vysílání. Skutečným důvodem je fakt, že o účast v diskusi se hlásilo mnohem více posluchačů, než bylo možno do vysílání přepojit. Dalšími příklady jsou údajně zatajené informace o zahraničních či domácích událostech, které byly buď vysílány v jiném čase, než kdy byl posluchač u přijímače, anebo nebyly ověřeny z dvou na sobě nezávislých zdrojů, a tudíž nemohly být veřejnoprávním rozhlasem zveřejněny (na rozdíl od serveru, který má minimální ediční pravidla). A tak bych mohl pokračovat.

Stížnost na cenzuru týkající se názorů na volby stojí v konfrontaci s množstvím diskusních a jiných pořadů, které Český rozhlas tomuto tématu věnuje. Domněnka o nevhodnosti názorů konkrétních osob stojí v konfrontaci s faktem, že tyto osoby sám Český rozhlas pozval do diskusního pořadu. Zbývá tedy chyba v komunikaci, což mi v rozhovoru šéfredaktor ČRo Plus znovu potvrdil. Je to nemilé, vedení stanice z toho vyvodilo důsledky pro provoz i pro konkrétní pracovníky. Ale nejedná se o systémovou záležitost, tedy o vědomé zamezení přístupu jistých osob nebo názorů do vysílání Českého rozhlasu.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

Přeji Vám pěkný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio