Příjem v tunelu

10. říjen 2016

V tunelech v současné sobě vysílá pouze Radiožurnál, a to na vybraných frekvencích, na kterých je rovněž možné kontaktovat projíždějící řidiče.

Hezký den, pane doktore.

Před chvílí jsem psal připomínku k písničkám v pořadech. Nyní jsem si uvědomil ještě jednu věc. Kolikrát poslouchám zajímavý pořad a na ČRo 2 jich je dost. Vjedu do tunelu a je konec. Kolikrát právě to nejzajímavější neslyším. V tunelu není signál Dvojky. Snažím se pak, aby mi uteklo co nejméně.

Týká se to asi všech tunelů. Je tam jen signál Radiožurnálu. Bohužel. Kdy se dočkám toho, že už mi v tunelech z vysílání Dvojky nic neuteče?

Děkuji za odpověď.

Petr Salavec

<hr/>

Vážený pane Salavče,

na Vaši otázku týkající se dostupnosti stanic Českého rozhlasu v silničních tunelech dávají odpověď Technologické podmínky č. 98 – Z1 Ministerstva dopravy ČR stanovující technologické vybavení tunelů pozemních komunikací. Tyto Technologické podmínky zakládají povinnost přenosu radiového signálu za účelem umožnění dopravních informací a komunikace s řidiči v případě potřeby. Provozovatel proto volí frekvenci, která bude v tunelu dosažitelná, a dle typu tunelu o této frekvenci informuje i dopravní značkou umístěnou před vjezdem do tunelu. Z důvodu dosažení výše popsaného účelu je v tunelu přenášen signál ČRo Radiožurnál, aby řidiči byli mj. informování o dopravní situaci, kterou zajišťuje Zelená vlna. Správa tunelu má také možnost prostřednictvím této frekvence s řidiči komunikovat.

Je mi líto, že pro Vás nemám lepší zprávu, ale věřím, že mé odůvodnění přijmete s pochopením.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio