Připomínka k pořadu Omeletky

13. říjen 2022

Halině Pawlowské nelze upírat právo na autorskou licenci, tedy právo psát s nadsázkou, která věci posouvá do humorné, byť v životě nereálné podoby.

Dobrý den přeji.

V sobotu po dvanácté hodině má svůj neuvěřitelný a stálý prostor k vysílání paní Halina Pawlowská, která posluchačům vnucuje své rodinné historky v pořadu "Omeletky".

V dnešním vysílání hned na jeho počátku si ovšem dovolila trochu více, než je zdrávo.
Tato prominentní osoba sdělila posluchačům, že když má špatnou náladu, tak musí jít ihned nakupovat a to nejméně za 5000,- Kč a raději ještě za vyšší sumu, aby si tu náladu vylepšila.

Prosím Vás, pro koho si myslí, že vysílá? Těch horních deset tisíc ji určitě neposlouchá a my běžní obyvatelé její sdělení chápeme jako pěkný políček, když nám, těch jejích "uvozdřených" 5000,- musí vystačit na měsíční nákupy potravin !!!!!!!

Snaží se jednat a působit jako dáma z vyšších kruhů, ale na druhou stranu jsou ji obyčejní a sprostí posluchači dobří k nucenému poslechu jejich smyšlených, rádoby veselých historek.

S přátelským pozdravem a s poděkováním 

K. P.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dopis. Rozumím tomu, co Vám na textu Haliny Pawlowské vadí. Pokud by to bylo řečeno v jiné souvislosti, pokládal bych za potřebné oslovit kvůli tomu vedení stanice i samotnou autorku. V daném případě to však nepovažuji za nutné ani za správné. Musíme totiž vzít v úvahu, že Halina Pawlowská vystupuje v zábavném pořadu a její promluvy by se daly označit nejspíše za žánr fejetonu. Ten, kdo její tvorbu sleduje, ví, že téměř vše líčí v první osobě, jako by se ty často těžko uvěřitelné věci děly právě jí nebo jejím blízkým. To je samozřejmě jen autorská hra pro zvýšení účinku vyprávění. Stejně tak musíme počítat s tím, že autorka vědomě mystifikuje, tedy nadsazuje, zdůrazňuje některé rysy (například v daném případě touhu po jídle apod.), jiné potlačuje, jak si to žádá vedení příběhu. To, že vyprávěla o své nezvladatelné chuti k jídlu, je stejně nadnesené jako to, že potřebuje utratit pět tisíc korun, aby byla spokojená. Je mi jasné, že téma glosy vidíte jinak, že pokládáte text za nemorální. Já však musím v tomto případě hájit právo paní Pawlowské (stejně jako právo kohokoli jiného) na autorskou licenci, tedy právo psát s nadsázkou, která věci posouvá do humorné, byť v životě nereálné podoby. Jistě se shodneme, že přesně tohle humoristé dělali a dělají. Halina Pawlovská si založila podle mého názoru svou oblibu nikoli na tom, že vystupuje jako dáma z vyšších kruhů, která se dívá na své posluchače a čtenáře svrchu, ale naopak právě na tom, že vystupuje jako jedna z nich, svěřuje se jim s problémy, které máme také – starosti s rodiči a dětmi, s nadváhou a s řadou dalších běžných problémů denního života.

Pokud se Vás její vyprávění osobně dotýká, je mi to líto. Pokud by kritických reakcí na její pořady přibývalo, byl by to pro mne důvod k dalšímu jednání.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio