Připomínka ke kampani Doba DABová

19. leden 2021

Výkon řečového signálu a výkon hudby jsou udržovány na stejných hodnotách s přesností na desetiny decibelu, takže by sluchový vjem neměl být rušivý.

Vážení přátelé,

jsem dlouholetým posluchačem Vltavy a velice mi vadí nedávno zvýšená hlasitost (i četnost) reklam. Nezlobte se, já nejsem hluchý a desetkrát za dopoledne vykřičené hlouposti typu "doba dabová je tady" mě odrazují od dalšího poslechu, takže přicházíte o posluchače.

Nevím, komu to říct, ale ozvat se musím.

Zdravím.

F. Š.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis. Chápu, co Vám v programu Vltavy v poslední době vadí, a pokusím se Vám vysvětlit příčinu. Nejde o reklamy v pravém slova smyslu, jejich vysílání neobjednal žádný komerční subjekt. Je to součást kampaně, kterou připravil samotný Český rozhlas. Na všech svých stanicích nyní informuje posluchače o tom, že kromě tzv. analogového příjmu vysílání (např. VKV) je tu i možnost příjmu digitálního signálu (DAB+). Mnoho lidí o této možnosti dosud ani nevědělo, ale v situaci, kdy může digitální signál přijímat už 95 % populace, je dobré rozšířit tyto informace co nejvíce, zvláště když se na konec roku 2021 chystá vypnutí středních vln. Velmi krátké vlny ale budou vysílat dál, takže většina posluchačů toto vypnutí ani nezaznamená, protože na středních vlnách už neposlouchají, další část přeladí ze středních vln na velmi krátké a jen velmi malá část posluchačů, kteří mají pouze přístroj s možností příjmu středních vln, si najde jiné možnosti příjmu - koupí si nový přijímač, dále je tu možnost poslouchat prostřednictvím televizního přijímače nebo internetu.

Co se týče hlasitosti oněch předtočených propagačních spotů, poslal jsem Vás kritický ohlas specialistům na distribuci signálu, aby prověřili, jestli je na Vltavě správně nastavený systém kontroly hlasitosti. Vysílání Českého rozhlasu na VKV FM podléhá doporučení Mezinárodní telekomunikační unie ITU BS.R-412, což v praxi znamená, že výkon řečového signálu a výkon hudby (a stejně tak zvukové grafiky) jsou udržovány na stejných hodnotách s přesností na desetiny decibelu, takže by sluchový vjem neměl být rušivý. Ale děkuji Vám za upozornění, prověřím to.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio