Připomínky k programu a výslovnosti jmen

4. leden 2023

Český rozhlas má rozsáhlou databázi cizích jmen a jejich správné výslovnosti, která není vždy zřejmá. Často záleží na tom, jak jméno vyslovuje samotný jeho nositel

Dobré předvánoční jitro, pane doktore,

jsem ráda, že mohu vyzdvihnout některé pořady ČRo a poděkovat. Především opět za opakování "Toulky českou minulostí", stále úžasné. Pořady s p. Vojtěchem Babkou, bezvadné. I tuto neděli koncert z Helsinek. Potěšila "Hudba starých mistrů" 3. 12. - krásně namluvený hodnotný text, radostná hudba. Díky!

Dále jsem vděčná za "normální", přirozený hlas paní Martiny Maškové, skvělé, že pracuje v ČRo. Dobře se poslouchá. Zdravím. Docela bych se k ní ráda přidala - na webu se píše, že chodí 1x týdně zpívat.

Stejně bezvadná byla nyní dramatizace Jarmily Glazarové Advent. Snad nejsem sama, komu se nastudování líbilo a také pochválili.

Na co bych však upozornila, je /ne/zřetelná výslovnost příjmení- vůbec jmen, nejen cizích, ale i českých. Někomu není rozumět, i když napínám sluch sebevíc. A vysílání zpráv se zlepšilo, není to už jak když střílí...

Přeju Vám v míru a ve zdraví prožité Vánoce a šťastný nový rok.

M. S.
______________________________________________________________

Vážená paní,

chtěl bych Vám poděkovat za slova chvály i za kritiku, která je zvláště v případě živého vysílání někdy namístě. Český rozhlas má rozsáhlou databázi cizích jmen a jejich správné výslovnosti, která není vždy zřejmá. Často záleží na tom, jak jméno vyslovuje samotný jeho nositel (pro příklad nemusíme chodit do ciziny – jméno spisovatele Michala Viewegha by v německé výslovnosti znělo „fívég“, ale rodinná tradice preferuje jinou výslovnost). Oddělení vzdělávání ČRo zjišťuje správné znění jmen přímo u jejich nositelů, pokud je to možné, případně na ambasádách, u rozhlasových zpravodajů apod., vše je k dispozici editorům, hlasatelům i moderátorům, a přesto někdy dojde k chybě. Vysvětluji si to (ale neomlouvám) stresovými faktory při živém vysílání.

Vaše pozitivní hodnocení předávám konkrétním moderátorům - s paní Martinou Maškovou jsem již osobně hovořil a byla opravdu potěšena.

Také já Vám přeji, aby příští rok byl aspoň o trochu lepší než ten, který právě končí.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio