Připomínky k projevu moderátorů ČRo

18. prosinec 2018

Kultura mluveného projevu je jedním z prioritních bodů agendy ombudsmana Českého rozhlasu.

Předem bych ráda upozornila, že příspěvek, podepsaný V. B. níže, není ode mě. K onomu tématu bych se ale vyjádřila též: u pořadu Osobnost Plus jsem uvítala změnu - zkrácení, větší frekvenci i střídání moderátorek. A zde souhlasím s p. Němcem níže: red. Vopálenská se mi líbí více. Oproti bezpohlavnímu Světu ve 20 minutách je to prima.

Co se týče zprávařů, větších námitek nemám - pouze k p. Matějkovi. Vadu řeči sice nemá, ale hlas ho neposlouchá, má ho vysoký, vypínám - počkám si na někoho lepšího. Plus přebírá zprávy i z RŽ a zde mám výhrady vůči red. Magdoňové (vada řeči - sykavky a nepřijemná
dikce) a k p. Vasičovi (nemám slov). Ondřej Novák sice zprávařem není, ale dikci má natolik nepříjemnou, že musím vypnut. P. Klapal a Vašinková neumějí vyslovit "l", pí Vašinková navíc příliš deklamuje, ruší to - vypínám, bohužel. Ani pí Denčevová mi z hlediska projevu a jazyka nesedí, byť by její pořady zajímavé byly, pí Hlaváčová má špatné sykavky. Pí Štechrová často používá "tak" (a není jediná), navíc zdůrazňuje koncové souhlásky, říká: Zavolejte nám VAŠE názory. Pí Sedláčková moc ostrá, lepší je Dudek, Rozsypal, Koubová slabá, Klusáková přísná k hostům.

A nabízí se otázka - editorům to nevadí? Sledují to vůbec? Rozdíly v kvalitě jsou i mezi redaktory - např. pí Kropáčková působí nervózním dojmem, často používá "tedy", "vlastně" aj. Podobně p. Pavlíček, Vávra, který navíc působí nepřipraveně, Bumba je nepřesvědčivý, Rychlíková příliš osvícená. Někteří jsou slabí i po mnoha letech v rozhlase - red. Libor Dvořák, vypínám, resp. ani nezapínám. Red. Slezák rád odpřednáší připravené, otázky ho obtěžují. Lituji některých odešlých - Spěváčková, Titlbach, Sehnoutka. Rejchová.

Není ale všechno špatné - jsou tu i dobří: Šulcová, Mašková, Dudek, Konrád i Procházka. Kroc, Nováček, když se podaří mluvit souvisle:), nově Fišer, z fejetonistů Neff.

Děkuji, pokračování příště:)

Se srdečným pozdravem

V. B.

________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za zajímavé glosy k projevu moderátorů a spolupracovníků Českého rozhlasu. Svědčí o tom, s jakou pozorností sledujete vysílání jeho stanic a jak detailní přehled o programech i jejich protagonistech jste si utvořila. Mohu zodpovědně říci, že kultura mluveného projevu je jednou z mých priorit, spolupracuji v této věci například s Oddělením vzdělávání Českého rozhlasu a snažím se využít každé příležitosti, abych pracovníkům Českého rozhlasu předal kritické ohlasy posluchačů i s mými doporučeními k nápravě chyb. Stane se tak i v tomto případě.

Nechtěl bych se pouštět do polemiky o hodnocení jednotlivých osobností. V některých případech s Vámi mohu souhlasit, v jiných bych mohl Vaše hodnocení pokládat za příliš přísné. Naopak bych byl kritičtější k některým osobnostem, o nichž jste se v závěru dopisu vyjádřila pochvalně. Ale to pokládám za samozřejmé. Každý máme trochu jiný jazykový cit a stejně tak individuálně posuzujeme i ortoepickou stránku řeči.

Přeji Vám klidný adventní čas a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio