Proč se během dne opakují vysílané příspěvky?

11. říjen 2017

Z průzkumů vyplývá, jak dlouho posluchači jednotlivé stanice sledují – zhruba čtyři a půl hodiny.

Vážený pane doktore,

využil jsem Vaší výzvy na internetových stránkách, abych Vám zaslal námět k dalšímu zamyšlení. Nejedná se o žádnou stížnost, to určitě ne! Jsem poměrně častým posluchačem Radiožurnálu, který mám puštěn i jako kulisu např. při cestě autem. Bohužel však mám asi to „štěstí“, že příspěvky, které slyším, se poměrně často opakují.

Není výjimečné, že během jednoho, zejména ranního, vysílání slyším příspěvek i třikrát! Poté ten samý příspěvek je v dopoledním vysílání a nakonec ho slyším ještě odpoledne, když jedu z práce. A pokud je to příspěvek od zahraničního reportéra, tak nezřídka bývá vysílán ještě v neděli v Zápisníku zahraničních zpravodajů.

Statistiky si nedělám, ale uznejte sám, že mi nezbývá nic jiného než v takových případech přeladit na jinou stanici, což mě mrzí.

PS: Nejedná se o příspěvky ve zprávách.

S pozdravem

Petr Janíček


Vážený pane Janíčku,

děkuji Vám za připomínku k opakovanému vysílání příspěvků v programech Českého rozhlasu. Rozumím přesně tomu, co máte na mysli. Taková věc se stane tehdy, když člověk poslouchá proudové vysílání po delší časový úsek.

Záměrem editorů Českého rozhlasu je nabídnout zpracované téma co největšímu počtu posluchačů. Má to logiku, když uvážíme, kolik práce a často i peněz takový příspěvek stál. Z průzkumů vyplývá, jak dlouho si posluchači jednotlivé rozhlasové stanice nechávají puštěné – jde samozřejmě o průměr, který činí zhruba čtyři a půl hodiny. Z toho vyplývá frekvence možného nasazení těch nejzajímavějších materiálů tak, aby se dostaly k co nejširšímu okruhu posluchačů.

Ale máte pravdu i v tom, že zejména v ranním vysílání stanice Českého rozhlasu Plus a Radiožurnálu se některé příspěvky opakují v rychlejší frekvenci. Důvodem je zjištění, že ráno se posluchači těchto stanic střídají daleko rychleji v závislosti na rytmu ranní přípravy na pracovní den, případně cesty autem.

Kontinuální poslech proudových stanic s sebou nutně nese tento problém, který v podstatě neexistuje pouze u stanic tzv. titulkových, tedy připravovaných podle předem daného dramaturgického plánu.

Je mi líto, že tento problém nemohu vyřešit, ale předem vím, že by se mi od odpovědných pracovníků Zpravodajství Českého rozhlasu i od šéfredaktorů jednotlivých stanic dostalo toho vysvětlení, které jsem Vám podal. Prosím tedy, abyste je přijal s pochopením.

Přeji Vám pěkný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio