Prodleva při nahrávání souborů do archivu

16. únor 2017

Pořady se webeditoři do audioarchivu snaží vkládat, co nejdříve je to možné, což obvykle znamená jeden až dva dny po odvysílání.

Pane Pokorný,

brněnskému rozhlasu trvá 5 až 6 dní, než se dá pořad přehrát. Jedná se mi o pořad „Co vy na to?“. Můžete zjednat nápravu?

Děkuje Marie Holmanová

<hr/>

Vážená paní Holmanová,

Vaši stížnost jsem předal k vyjádření webeditorce Českého rozhlasu Brno Mgr. Veronice Skálové s dotazem, zda nemá pořad Co vy na to? z nějakého důvodu delší prodlevu nahrání do audioarchivu než ostatní pořady. Její vyjádření přikládám:

Pořady se snažíme do audioarchivu vkládat, co nejdříve je to možné, což obvykle znamená cca 1–2 dny po odvysílání. Pokud se jedná o páteční vysílání, obvykle je vkládáme v pondělí.

Než audiozáznam na web doputuje, musí projít rukama dvou lidí – technika a webeditora (tedy mýma). Do uplynutí doby mezi odvysíláním a umístěním do audioarchivu tak vstupují některé proměnné – třeba jiné zásadnější priority ve vytváření obsahu našich webových stránek, nemoci, dovolené a podobně. Stává se, že vkládání pořadů do audioarchivu nabere zpoždění cca 5-6 dní, ale tato situace není nijak častá a v onen šestý den pak nahrajeme všechny chybějící pořady naráz.

Pořad Co vy na to? nemá delší prodlevu pro nahrání do audioarchivu než ostatní pořady, protože pořady nahrávám podle data – tedy v jeden moment všechny pořady určené pro audioarchiv z konkrétního data.

S pozdravem

Mgr. Veronika K. Skálová

Dovolte mi vyjádřit se k věci ještě za kancelář ombudsmana. Pořady jsou do audioarchivu Českého rozhlasu nahrávány samostatně. To znamená, že každý z nich musí být do publikovatelné podoby individuálně upraven. Někdy je proto možné, že technická stránka proces zveřejňování pořadu zdrží. Ke zdržení může dojít i z důvodů personálních, neboť správa audioarchivu není jedinou náplní práce webeditora a některé úpravy internetových stránek tak musí dostat přednost.

Po nahrání však pořad v archivu zůstává a je možné si ho kdykoliv poslechnout. I když chápu, že zajímavá témata si chce člověk poslechnout co nejdříve po jejich odvysílání, věřím, že důvody občasného zdržení nahrání pořadů do audioarchivu pochopíte.

S přáním všeho dobrého

za kancelář ombudsmana ČRo

Adam Mezenský, asistent ombudsmana ČRo

Spustit audio