Prokládání mluveného slova hudbou

1. únor 2018

Krátké přestávky v živém vysílání jsou přínosné pro moderátory i hosty.

Dobrý den,

nechápu a mrzí mě, když každá debata, kde je přítomen nějaký host, musí obsahovat minimálně tři vložené písničky.

Pořad trvá např. 20 minut (Právní poradna, Zdravotní poradna apod.) a je vždy hodně zajímavý. A místo abych se něco dověděl (zpravidla informace, které bych jinak pracně získával), musím poslouchat hudbu.

Vždyť by se přece nic nestalo, pokud by v tuto dobu znělo jen mluvené slovo. Přijde mi to především jako znevážení samotného hosta a jistě to vadí i mnoha dalším posluchačům (nejsou to zpravidla náctiletí).

S pozdravem

Zdeněk Šindlář

<hr/>

Vážený pane Šindeláři,

děkuji Vám za dopis s kritickými připomínkami k vysílání Dvojky, přesněji řečeno ke vztahu slova a hudby v diskusních a poradenských pořadech na Dvojce.

V této věci se jedná především o komfort posluchačů a také hostů zmíněných pořadů. Každý, kdo se takové debaty zúčastnil, a to zejména pokud byl jediným hostem u rozhlasového mikrofonu, potvrdí, že nastanou chvíle, kdy je vděčný za pauzu, během níž si může odpočinout, soustředit se, utřídit myšlenky, domluvit se s moderátorem na dalším postupu. Živé vysílání je velmi stresující záležitost, ačkoli to třeba na posluchače tak nepůsobí. To by měl posoudit moderátor a zařazovat hudební předěl podle svého uvážení.

Ovšem celá věc je složitější. Jde zároveň o to, zda daný pořad je součástí proudového vysílání, anebo zda jde o tzv. titulkový pořad. Dopolední poradny jsou součástí proudového vysílání, v němž se poměrně pravidelné střídá mluvené slovo a hudba. Je otázkou, zda by se struktura pořadu měla změnit tak, aby vycházela z informativní funkce, která má u diskusního či poradenského pořadu přednost před funkcí zábavnou či rekreativní. To by ovšem znamenalo změnu vysílacího schématu.

To vše je třeba brát v úvahu při promýšlení vztahu slova a hudby. Mohu Vám slíbit, že jako zástupce zájmů posluchačů budu Vaši kritickou poznámku tlumočit novému vedení Dvojky, až bude ustanoveno. Budu při tom hájit názor řady posluchačů, že v diskusních a poradenských pořadech by mělo dominovat mluvené slovo.

S pozdravem a přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio