Rádio, které spojuje písní

6. prosinec 2017

S lidovou písní se pojí buď kladné, anebo záporné reakce posluchačů – a těch záporných není málo.

Dobrý den,

půjdu hned ke svému postřehu. Kdysi dávno se jeden posluchač ptal na důvod častého hraní zahraniční hudby na Českém rozhlasu Dvojka (dostalo se mu odpovědi, že to není procentuálně tak hrozivé).

Přemýšlel jsem o tom a došel jsem k závěru, že sic máte pravdu, ale že volba zvolené muziky, i té české, spojuje jen lidi diskotékových let a vnímání.

Rád bych, aby se tato stanice zaměřila více a na propojení více generací., jako to kdysi bylo na ČT1 v pořadu Zpívánky. Jsem narozen v roce 1981, je příjemné slyšet hudbu mého dospívání, ale tu si většinou nezanotuji s rodiči, s prarodiči ani se svými dětmi. Jelikož slova mateřských, lidových písniček, co jsme si zpívali v mateřinkách a doma, pomalu zapomínám, chtěl bych si je opět zazpívat i klidně s rádiem, jako kdysi se dělalo v komunistické době.

V minulosti se vysílal pořad (Hudba od srdce), který tuto vadu zmírňoval, člověk si vždy vzpomněl na prarodiče a na své kořeny.

Tak prosím o jednu písničku každou hodinu, u které ať jsme, kde jsme, bychom si mohli vzpomenout na dětství a společně mezigeneračně a mezilidsky si zanotovat. Sic za hraní tohoto druhu písniček nebude OSA mít drobásky, ale to myslím vynahradí jiné stanice.

Myslím, že by se nám hned lépe žil den na cestách, v práci, když bychom si zazpívali bez okolků o myslivcích či holubičkách a vrátil by se nám úsměv, lepší pohled na svět a pocit sounáležitosti s naší zemičkou a lidmi tu.

Jakou jinou funkci by mělo rádio plnit než mezigeneračně, mezilidsky spojovat lidi, ať jsou kde jsou, bez hledání na jiných kanálech a listování v programu.

Děkuji za prostor a budu se těšit na lepší zítřky.

Jiří Platil

___________________________________________________________________________

Vážený pane Platile,

děkuji Vám za upřímný dopis. Naprosto s Vámi souhlasím, že veřejnoprávní rozhlas by měl přispívat k co nejlepším vztahům mezi lidmi, spojovat je napříč generacemi i sociálními strukturami.

Jednou z cest může být i návrh, který jste mi poslal. Předpokládám, že máte na mysli lidovou píseň. Problém je, že s tímto žánrem (stejně jako s dechovkou) se pojí buď kladné, anebo záporné reakce posluchačů – a těch záporných není málo. Proto vedení každé stanice musí pečlivě zvažovat svůj postup. Dvojka pravidelně vysílá v neděli dopoledne Folklorní notování, další folklorní pořady vysílají regionální stanice Českého rozhlasu, takže Český rozhlas se lidovým písním programově nevyhýbá.

Váš návrh představím šéfredaktorovi stanice Martinu Gromanovi a doporučím jej jeho pozornosti.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio