Rajský mlýn

15. prosinec 2023

Autorka vědomě nefalšovala, nezamlčovala, nechtěla uškodit.

Dobrý den, pane ombudsmane,

obracím se na Vás z důvodu vysílání „vzpomínkové povídky“ od paní Petry Klabouchové, týkající se tragické události v Rajském mlýně. Abych vysvětlila, proč se k této události vyjadřuji. Můj otec po smrti paní Marie Majdlové mlýn jako její synovec zdědil, paní Majdlová byla jeho teta. Tatínek v Rajském mlýně strávil celý život a my děti s ním. Já sama jsem tam spoustu nocí s tetou spala. Nikdy nebyly slyšet žádné hlasy ani pláč, jak spisovatelka píše. K mlýnu a celé rodině jsme měli vždy velmi silné pouto.

Autorka Petra Klabouchová v „povídce“ uvádí přesná jména, data, fotografie – na faceboku a v novinách, a hlavně v povídce, kterou Český rozhlas Plzeň vysílá, jsou uvedeny velké nepravdy, dovoluji si říci lži, které vyvolávají u nás velmi bolestné vzpomínky a emoce a celou rodinu Majdlových, byť už nežijí, poškozují.

Hlavní lži: Autorka Petra Klabouchová uvádí, že se mlynář pan Martin Majdl oběsil, barvitě vypráví proč… Toto není pravda. Pan Martin Majdl trpěl těžkým astmatem, zemřel přirozenou smrtí. Manželství paní Marie Majdlové a Martina Majdla bylo bezdětné. Opět v „povídce“ vypráví barvitě a synkovi v kolébce, o babičce, která ho chovala, když přišel vrah… Toto jsou hlavní nehorázné lži, které jsou vysílány  v Českém rozhlase Plzeň.

Prosím, zda je možné, aby už Český rozhlas Plzeň přestal vysílat „povídku“, která snad upoutá posluchače, bažící po senzaci, ale věřte, že mne se to osobně velmi dotýká, bolí to, uráží.

Předem Vám děkuji za Váš čas, který snad budete věnovat poslechu a sdělíte mi Vaše stanovisko.

S úctou

A. A.

____________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dopis. Věnoval jsem se té věci ve spolupráci s literární dramaturgyní programové řady, do níž byla zařazena i povídka Petry Klabouchové. Dovolte, abych Vám sdělil své stanovisko.

Autorka postupovala při sběru materiálů ke své próze obvyklým způsobem, to znamená, že provedla rešerše dostupných zdrojů. Jistá míra autorské licence je v textu přítomná, ale v zásadě se text shoduje s tím, jak je příběh podáván ve vydaných publikacích. Pokud by Vaše informace byly dostupné, jistě by je ve své tvorbě také zohlednila. Je samozřejmě možné, že jste se již pokoušela předat své informace autorům a vydavatelům textů, které o zmíněném případu píší, ale bez odezvy. To nemohu hodnotit. 

Za důležité považuji to, že autorka pracovala ve shodě s momentálním stupněm poznání, vědomě nefalšovala, nezamlčovala, nechtěla nikomu uškodit. O tom svědčí i její ochota setkat se s Vámi, poznat detailně Vaši verzi příběhu a tu použít, pokud bude tento příběh jakkoli dále zpracovávat. Osobně považuji tento závěr za pozitivní.

Prosím, pokud jste toho názoru, že byste nabídku spisovatelky Petry Klabouchové využila, napište mi, využiji ochoty literární dramaturgyně Českého rozhlasu Martiny Touškové, která se k celé věci postavila velmi zodpovědně a Vaši schůzku by zprostředkovala. 

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám vše dobré.

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

(Posluchačka nabídku setkání s autorkou povídky využila.) 

 

Spustit audio