Reakce na článek v týdeníku Respekt

21. leden 2019

Etická komise na svém lednovém jednání doporučila generálnímu řediteli zveřejňovat kompletní agendu budoucích jednání.

Vážený Český rozhlase,

v týdeníku Respekt 2019/1, který vyšel dne 31. 12. 2018, se v článku Ivany Svobodové nazvaném „Vrtěti rozhlasem. Veřejnoprávní médium se obává ztráty svobody“ na stranách 18–19 píše:

„Do etického panelu Zavoral pozval například plzeňského biskupa a představitele tolerantního, modernistického křídla v církvi Tomáše Holuba, někdejší předsedkyni Akademie věd ČR Helenu Illnerovou nebo bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu. Komise se schází na přání Zavorala, když s nimi chce projednat etické otázky rozhlasu, a naposledy takhle jednali v prvním listopadovém týdnu. Ze zápisu, který z tehdejší schůze stejně jako vždy vznikl a visí na webu rozhlasu, ale pro členy překvapivě zmizel jeden důležitý bod uvedený v pozvánce a projednaný na sezení s jasnými závěry komise: jmenoval se "vulgarity". Etický panel se v něm shodl, že onen údajně pornografický úryvek z knihy na Vltavě byl v pořádku, protože je to literatura, zatímco na dotaz k vulgaritám prezidenta Miloše Zemana ve vysílání rozhlasu komisaři Zavoralovi poměrně revolučně doporučili, aby rozhlas přestal prezidenta, který opakovaně říká v přímém přenosu sprostá slova, zvát do vysílání. Proč se část s "pornem" a Zemanem ve veřejném zápise neobjevila, na to René Zavoral neodpovídá – v textové zprávě pouze odkazuje na jedno z dřívějších zasedání, na němž se etická komise obecně zabývala nevhodností vulgarit ve vysílání, takže opakovat to znovu – tentokrát s poukazem na prezidenta – je už zbytečné.“

Mám na vás prosbu o zodpovězení těchto otázek:

Byl v pozvánce členům Etické komise ČRo na listopadové zasedání uveden bod „vulgarity“?
Projednávala Etická komise ČRo na svém listopadovém zasedání bod „vulgarity“?
Co přesně bylo obsahem diskuze Etické komise ČRo v bodu „vulgarity“?
S jakým závěrem uzavřela Etická komise ČRo diskuzi bodu „vulgarity“?
Proč Český rozhlas nezveřejnil závěry Etické komise ČRo k bodu „vulgarity“ v zápisu jednání?
Proč Český rozhlas před veřejností tají obsah a závěry jednání Etické komise ČRo?
Prosím o revizi zápisu a doplnění všech diskutovaných bodů včetně závěrů Etické komise ČRo.

Děkuji za vaši odpověď a vysvětlení postoje Českého rozhlasu.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

T. M.

___________________________________________________________

Vážený pane,

Podatelna Českého rozhlasu mi předala Váš dopis ze 14. 1. 2019. Dovolte, abych odpověděl na otázky, které jste mi v něm položil.

Byl v pozvánce členům EK ČRo na listopadové zasedání uveden bod „vulgarity“?
V programu Etické komise ČRo, který dostali všichni členové několik dní před jednáním, byl kromě dvou bodů k projednání uveden bod Různé v tomto znění:
„3/ Různé
K dalším dvěma bodům již Etická komise přijala své vyjádření na minulých zasedáních. Proto jsou tyto body zařazeny do bodu Různé a není nezbytné přijímat k nim nové vyjádření.
a/ Chování zaměstnanců na sociálních sítích
b/ Vulgarismy v publicistických a uměleckých pořadech Českého rozhlasu“

Projednávala Etická komise ČRo na svém listopadovém zasedání bod „vulgarity“?
Etická komise ČRo bod 3b) projednávala.

Co přesně bylo obsahem diskuse Etické komise ČRo v bodu „vulgarity“?
Důvodem zařazení tohoto bodu byla především aktuální diskuse v médiích související s vystoupením prezidenta Miloše Zemana v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Názory na další postup Českého rozhlasu vycházely z faktu, že veřejnoprávní médium má povinnost informovat o činnosti nejvyššího ústavního činitele. Zazněla doporučení zprostředkovat prezidentovy oficiální projevy. Co se týče výskytu vulgárních výrazů v uměleckých pořadech, Etická komise doporučila postupovat citlivě případ od případu a poukázala na své vyjádření z 1. 2. 2018, které zní takto:
„Důležitým úkolem Českého rozhlasu je kultivace veřejného prostředí v oblasti kultury mluveného projevu. Proto by se měl vystříhat takových příspěvků, v nichž vulgarismy nejsou motivovány uměleckým záměrem. V souladu se zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání je nutno zařazovat umělecké pořady, v nichž se užívají vulgární výrazy, po 22. hodině. Mají být uvozeny upozorněním na tuto skutečnost při umístění takových pořadů na webové stránky Českého rozhlasu. Míru vulgarity je třeba posuzovat se zřetelem k jedinečným okolnostem (např. dílo jako součást klasického odkazu apod.).“

S jakým závěrem uzavřela Etická komise ČRo diskuzi bodu „vulgarity“?
Etická komise nezpochybnila povinnost veřejnoprávního rozhlasu dodržovat zákon, ale poukázala zároveň na problém, že při důsledném respektování zákona by nebylo možno seznamovat veřejnost s některými literárními a dramatickými díly, obecně uznávanými za kulturní hodnoty, jindy než v nočních hodinách.

Proč Český rozhlas nezveřejnil závěry Etické komise ČRo k bodu „vulgarity“ v zápisu jednání?
Členové Etické komise ČRo nevyjádřili při jednání Etické komise potřebu věnovat tomuto bodu samostatné vyjádření.

Proč Český rozhlas před veřejností tají obsah a závěry jednání Etické komise ČRo?
Český rozhlas nemá důvod tajit obsah a závěry jednání Etické komise.

Prosím o revizi zápisu a doplnění všech diskutovaných bodů včetně závěrů Etické komise ČRo.
Etická komise ČRo svůj zápis z jednání 7. 11. 2018 nezrevidovala. Na svém jednání 10. 1. 2019 diskutovala o záměru revidovat Statut Etické komise ČRo. Doporučuje, aby byla napříště zveřejňována kompletní agenda jednání Etické komise (program, podklady pro jednání, vyjádření). S tímto doporučením generální ředitel, který byl na jednání Etické komise přítomen, souhlasil.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio