Ředitelé a jiní pracovníci ČRo

23. leden 2017

Zákon ukládá ČRo řadu přesně pojmenovaných povinností, které musí být plněny. Proto je nezbytné, aby je zajišťoval nezbytný počet kvalifikovaných pracovníků.

Vážený pane,

jen v budově ČR na Vinohradech máte momentálně 12 ředitelů. Dále také nějaké na krajovkách, k tomu má každý sekretariát, též nějací analytici, píárové atd. Tak si říkám, zda toto přeředitelení je alespoň trochu ku prospěchu programu?? Kdysi se v ČRo říkal takový vtip, že vlastně hladkému chodu podniku překáží jediné, že musí vysílat. Jen aby to neplatilo zase?!!

S pozdravem posluchač Jiří Maxmilián, Praha

<hr/>

Vážený pane Maxmiliáne,

k Vaší připomínce jsem si opatřil podklady, které shrnuji ve své odpovědi.

Český rozhlas provozuje svou činnost na základě zákona schváleného Parlamentem ČR a poslancům každoročně podává zprávu o své činnosti. Je povinen počínat si při správě koncesionářských poplatků s péčí řádného hospodáře, což je předmětem přísné kontroly příslušných orgánů. Jeho struktura odpovídá povinnostem, které má uloženy ze zákona. Podotýkám, že Český rozhlas má zhruba 1500 zaměstnanců a velké množství spolupracovníků. Pojem „ředitel“ by mohl být nahrazen jiným pojmem podle funkčního zařazení, například „náměstek“, „vedoucí úseku“ a podobně, podstatná je ale odpovědnost, jež s daným místem souvisí. A ta opět vyplývá ze zákona o Českém rozhlase i z Kodexu Českého rozhlasu. Zákon ukládá této veřejnoprávní instituci řadu přesně pojmenovaných povinností, které musí být plněny. Proto je nezbytné, aby je zajišťoval nezbytný počet kvalifikovaných pracovníků od specialistů na technické problémy přes redaktory až například k členům Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Nejde tedy o samoúčelné vytváření pozic, struktura Českého rozhlasu je naopak postupně zjednodušována s důrazem na to, aby se snižoval počet řídících pracovníků. Jde o povinnost plnit zadání, které stanoví zákon.

Jsem si vědom toho, že mé vysvětlení je obecné, ale jsem si jist, že při bližším seznámení s tím, jak Český rozhlas funguje, byste došel stejně jako já k závěru, že vše je v jeho činnosti soustředěno k vytváření a podpoře „obsahu“ – tedy vlastního vysílání a doprovodných produktů, jako jsou například články na webových stránkách Českého rozhlasu a podobně.

Pokud byste měl zájem o bližší vysvětlení některých oblastí činnosti Českého rozhlasu, rád Vám je podle svých možností poskytnu.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio