Regina Praha v satelitním vysílání

31. srpen 2017

K výměně stanic vysílaných přes satelit došlo z technických důvodů.

Dobrý den,

chtěl bych se, prosím, zeptat, proč jste na Skylinku vyměnili stanici Český rozhlas Regina za Český rozhlas Regina DAB. Jedná se o pražskou regionální stanici, jejíž program nám mimopražským nic neříká (a je nás víc než Pražáků) a tímto zásahem jsme přišli o některé pořady jako např. Oldies aneb Historie z černých drážek Jiřího Tieftrunka, nebo Oldiesparáda Jiřího Svátka.

Svůj dotaz jsem směroval nejdřív na Skylink, odkud mi odpověděli, že k tomu došlo na základě rozhodnutí vedení Českého rozhlasu.

Děkuji za odpověď

Zbyněk Šotola


Vážený pane Šotolo,

informace, kterou jste obdržel od Skylinku, je správná. O výměně stanice v satelitním vysílání rozhodlo vedení Českého rozhlasu. Podle sdělení ředitele Český rozhlas Region Tomáše Pancíře byl důvod přítomnosti Českého rozhlasu Region na satelitu technický – a v současné době už odpadl.

Jak pan ředitel ve svém vyjádření uvádí, „vysílání přes satelit donedávna sloužilo hlavně jako distribuční cesta na pozemní vysílače, nyní už ale máme k dispozici jinou distribuční trasu, a satelitní vysílání tak není potřeba. A proto jsme se rozhodli dát v satelitním vysílání přednost stanici Regina DAB Praha, která jako jediná z regionálních stanic ČRo nemá možnost vysílat „klasicky“ v pásmu FM, a navíc její program je po celý den naprosto samostatný (zatímco ostatní regionální stanice část programu, zejména ve večerních a nočních hodinách, sdílejí). V rámci těchto změn bylo naopak vysílání ČRo Region zahrnuto do digitálního vysílání ve formátu DAB+, které se v současné době dá naladit v Praze a velké části středních Čech a předpokládáme jeho rozšiřování do dalších částí České republiky. Samozřejmě všechny stanice včetně ČRo Region jsou dostupné i na internetu.“

Pokud jde o konkrétní pořady, které jste ve svém dopise uvedl, můžete je slyšet ve vysílání regionálních stanic v celé republice. Konkrétně v Náchodě byste měl mít možnost poslouchat je ve vysílání ČRo Hradec Králové: Oldies aneb Historie z černých drážek v sobotu ve 20:04, Oldiesparáda v neděli ve 20:04.

Věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio