Rok české hudby v očekávání jara a míru

11. leden 2024

Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu připravilo na objednávku Filharmonie Brno kompletní provozovací materiál vokálně-instrumentálního díla Jana Nováka Vernalis temporis symphonia pro sólisty, sbor a orchestr.

Editorkou nově vzniklého materiálu je dlouholetá redaktorka Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu Lucie Slivoňová, která na jeho přípravě spolupracovala s dcerou skladatele, klavíristkou Dorou Novak-Wilmington a s notografem Petrem Koronthálym.
Česká premiéra významného Novákova díla z roku 1982, se bude konat v rámci letošního Roku české hudby 
15. a 16. února 2024 v Janáčkově divadle v Brně.

Skladby Jana Nováka patří k nejcennějším položkám v nakladatelském katalogu Českého rozhlasu. Zájem interpretů o jeho skladby je velký, a to jak v Česku, tak v zahraničí. Jeho hudba je moderní, ale přístupná a u posluchačů oblíbená.

Kromě Novákova díla zazní na koncertě v Janáčkově divadle také kantáta Der Neue Psalm (Nový žalm) Antonína Rejchy z roku 1807, jejíž notový materiál také poskytl ze svých sbírek Český rozhlas.

Sólisty večera budou Martina Janková, Pavla Vykopalová, Aleš Briscein, Jiří Brückler. Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou a Filharmonii Brno bude řídit dirigent Dennis Russell Davies.

Koncert byl odvysílán 16. února v přímém přenosu stanice Vltava. Záznam koncertu si můžete poslechnout zde.

Spustit audio