Role moderátora v diskusních pořadech

17. květen 2017

Řízení diskuse výrazných osobností vyžaduje, aby i moderátor byl silná osobnost. Nestrannost moderátora je ideál, o který je však nutné se neustále snažit.

Dobrý den,


mám za to, že pořad Pro a proti by měl vypadat tak, že moderátor dvěma osobnostem (ideálně zastávajícím protilehlý názor na diskutovanou věc) umožňuje nastolením tématu, přidělováním slova a dohledem nad přibližně vyrovnanou délkou jejich promluv vyjádřit jejich postoj a argumentačně ho obhájit.

Myslím, že se to dobře dařilo/daří panu Pavlíčkovi a paní Kalenské. Paní Veronika Sedláčková ovšem opakovaně vystupuje jako třetí strana, její postoj postrádá neutralitu a tak díky svému privilegovanému postavení vyplývajícímu z formátu pořadu výrazně negativně ovlivňuje možnost oponentů (více ovšem toho, s kterým ona nesouzní) představit posluchačům svůj názor.


Zajímalo by mě, zdali jsem se svým názorem osamocen.

Děkuji

Michal Hromek


Vážený pane Hromku,


Vaše charakteristika pozice moderátora publicistických pořadů v médiích veřejné služby je správná. Mohu Vám potvrdit, že vedení Zpravodajství Českého rozhlasu (ředitel a šéfredaktor Zpravodajství i šéfredaktoři Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus) dbají na to, aby moderátoři – interní i externí – v maximální možné míře dodržovali zásady obsažené v Kodexu Českého rozhlasu.

Ten mimo jiné uvádí, že moderátoři publicistických pořadů jsou povinni zachovávat nestrannost a posluchač by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký zaujímají postoj k probíranému jevu nebo k diskutujícím. Tato zásada je premisa, platná jako určitý ideál, k němž je zapotřebí se neustále vztahovat a čestně usilovat o jeho naplňování.

Ovšem publicistika je na rozdíl od zpravodajství ze své podstaty komplex žánrů ryze subjektivní povahy a střet často velmi vyostřených názorů jednotlivých účastníků debaty může v některých fázích ovlivnit i jednání moderátora. Řízení diskuse výrazných osobností vyžaduje, aby i moderátor byl silná osobnost, jinak by nemohl být rovnocenným partnerem hostů a neměl by dostatečnou autoritu nutnou pro řízení náročných slovních soubojů.


Z toho vyplývá, že některé subjektivní stránky osobnosti se v určitých okamžicích nepodaří zcela potlačit, byť snaha o dodržení Kodexu Českého rozhlasu takový přístup vyžaduje. Zároveň je posluchačským ohlasem prokázáno, že výrazné moderátorské osobnosti jsou vítaným kořením publicistiky i v médiu veřejné služby, což ve spojení s Kodexem Českého rozhlasu znamená trvalé a nikdy zcela nevyřešené napětí mezi pólem jedinečné lidské osobnosti a pólem ideálu nestrannosti, nadhledu a tolerance.


Veronika Sedláčková nepatří mezi osoby, které by byly předmětem časté kritiky posluchačů. Vámi vyslovený názor nicméně respektuji, o čemž svědčí i to, že jsem s ním neprodleně seznámil vedení Českého rozhlasu Plus, které si je zmíněného stálého napětí vědomo a upřímně usiluje o to, aby posluchači dostávali obsah v souladu s hodnotami obsaženými v Kodexu Českého rozhlasu.


Věřím, že můj dopis přijmete s pochopením.


Srdečně Vás zdravím


PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio