Signál DAB ve Vlašimi

11. březen 2021

Vlašim by měla být pokrytá digitálním signálem poměrně dobře. Pokud ale příjemce signálu bydlí například v přízemí, může síla signálu během dne kolísat.

Dobrý den,

prosím Vás, nemaťte posluchače ohledně vysílání signálu DAB. Přijímač mám již rok, bydlím ve Vlašimi s přímím dosahem na  Mezivrata. Vysílání je během dne pohodové, ale po šesté hodině večer se signál ztrácí a vysílání se je pro uživatele neposlouchatelné. Z uvedeného důvodu musím ve večerních hodinách přepínat zpět na VKV, nebo na internetové rádio. Tak se dá říci, že když posluchač by měl využívat poslech DBA  k poslechu v době relaxace, tak se vracíme z DAB zpět k původnímu vysílání. Lituji ty posluchače, kteří se v dané problematice neorientují.

Proto si nedovedu představit, že Vámi prezentovaný dosah splňuje parametry, které uvádíte.

P.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

Podatelna Českého rozhlasu mi předala Váš dopis z 29. ledna. Konzultoval jsem jej s ing. Straňákem, specialistou na distribuci signálu z Techniky ČRo. Podle jeho názoru by Vlašim měla být pokrytá digitálním signálem poměrně dobře, s výjimkou několika malých zastíněných "bodů" na okraji. Pokud ale příjemce signálu bydlí například v přízemí, může síla signálu během dne kolísat. Bylo by potřeba zkontrolovat indikátor signálu v menu přijímače a podle toho upravit polohu antény nebo i přijímače. Pokud by Vaše potíže přetrvávaly, mohu Vás spojit přímo s ing. Straňákem, ideální by asi byl telefonát, v němž byste se pokusili přijít na příčinu kolísání a na možnosti, jak ji odstranit.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio