Skrytá reklama

1. září 2017

V pořadu o historii vývoje a výroby aspirinu dostál Český rozhlas svým povinnostem.

Zdravím vás pane doktore,

10. 8. 2017 poslouchám Český rozhlas Dvojku a nemohu uvěřit svým uším, jaký prostor jste dali reklamě firmě Bayer a jejího výrobku Aspirinu. Zrovna vy, kteří ve vysílání se tak úzkostlivě bojíte jmenování jakéhokoliv výrobce a jakéhokoliv výrobku.

Proč jste nejmenovali alespoň náš výrobek Acylpirin!!! Je zřejmé, že i v Českém rozhlase, vládnou různé a neprůhledné zdroje financí. Je neuvěřitelné jakou (snad bezplatnou) reklamu jste odvysílali tímto pořadem, který velice zvýší u posluchačů zájem o Aspirin v laickém boji proti infarktu.

MUDr. Cwiertka


Vážený pane doktore,

děkuji Vám za kritickou připomínku. Podle podkladů, jež mám k dispozici, nebyl příspěvek, který ve svém dopise zmiňujete, odvysílán 10. srpna 2017 na Dvojce ČRo, ale na stanici ČRo Plus, a to v Magazínu Leonardo (reportáž a rozhovor s hostem, ředitelem Farmaceutické asociace Jakubem Dvořáčkem). Zkrácenou reportáž téhož dne odvysílal také Dopolední Radiožurnál.

Reportáž se váže k 120. výročí objevení aspirinu. Důvodem zařazení této zprávy do vysílání je fakt, že to byl průlom ve farmacii, neboť se jednalo o první synteticky vyráběný lék a jeden z prvních léků podávaných v tabletách.

V reportáži odvysílané v Magazínu Leonardo je na začátku uvedeno, že lék se začal vyrábět pod názvem Aspirin, později také pod názvem Acylpyrin a dalšími názvy. Název firmy Bayer zmínil v rozhovoru ředitel Dvořáček, když mluvil o tom, že aspirin jako první začala vyrábět právě tato firma, ve zkrácené verzi na Radiožurnálu název firmy nepadl.

Máte pravdu, že Český rozhlas velmi přísně dbá na dodržení zákonných norem. V tomto případě stejně jako v řadě dalších je zřejmé, že převážil aspekt informační hodnoty (zde podmíněné historickou událostí starou 120 let).

Vaši úvahu, že odvysílaný příspěvek zvýší zájem o aspirin v laickém boji proti infarktu, jsem pečlivě konfrontoval s texty příspěvků. V obou bylo řečeno, že aspirin má jak pozitivní účinky, tak i vedlejší negativní účinky a není doporučován k pravidelnému užívání bez konzultace s lékařem. Bylo zdůrazněno, že není vhodný pro všechny skupiny pacientů a musí se užívat se zdravým rozumem. Dokládá to následná citace z materiálu, který na toto téma přinesl 10. 8. 2017 server Českého rozhlasu iRozhlas.cz a který se přímo vztahuje k odvysílaným příspěvkům:

„Lékaři ale zároveň varují, že aspirin rozhodně není lék pro každého a že skryté krvácení může být nebezpečnější než infarkt nebo rakovina. Největší přínos aspirinu pro prevenci se podle studií týká určité skupiny lidí ve věku 50 až 59 let. Kdo ale pravidelně užívá aspirin jen tak bez konzultace s lékařem, může si přivodit více škody než užitku.“ Kompletní text naleznete na této adrese: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/aspirin-slavi-120-let-bila-tabletka-patri-k-nejuzivanejsim-lekum-na-svete_1708100909_ako

Stejné varování obsahuje i zkrácená verze příspěvku, kterou odvysílal Radiožurnál, viz zde:
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zajimavosti/_zprava/1746977

Pokud byste si chtěl vyslechnout plnou verzi reportáže odvysílanou v Magazínu Leonardo, stačí zadat tuto adresu: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3903212. Jsou zde prezentovány pohledy odborníků a výsledky studií, z nichž vyplývá mimo jiné i to, že je to lék jako každý jiný a jeho aplikace vyžaduje odborný dohled.

Přestože jsem toho názoru, že v tomto případě dostál Český rozhlas svým povinnostem, děkuji Vám ještě jednou za cennou zpětnou vazbu. Vážím si Vašeho názoru a budu jej tlumočit jako ohlas odborné veřejnosti vedoucím pracovníkům obou zpravodajských stanic Českého rozhlasu.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio