Šlo o homofobii?

13. prosinec 2023

Noční linka není právní poradna ani pořad typu true crime.

Dobrý den,

dne 14.10. 2023 jsem po 23. hodině poslouchala vysílání Českého rozhlasu Vysočina Noční linka s Jarkou Barboříkovou a hned v prvním vstupu mě šokovalo vyjádření modetátorky, která byla po vyprávění posluchače o agresivitě vůči homosexuální orientaci nekritická a zlehčovala celou situaci napadení cizího člověka. Od veřejnoprávního média bych očekávala kritičtější přístup k homofobii.  

Děkuji za vyjádření. 

E. S.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dopis. Zmíněný pořad jsem si poslechl. Když shrnu obsah rozhovoru moderátorky J. Barboříkové s posluchačem, šlo o jeho vzpomínku na událost starou asi patnáct let. Tehdy šel na schůzku se slečnou, s kterou si předtím psal přes internetovou seznamku. Ukázalo se, že o setkání s ním stál gay, který mu psal pod dívčí identitou, protože se mu líbila posluchačova fotka na webu. Skončilo to šarvátkou a posluchač byl obviněn z ublížení na zdraví. Moderátorka tento případ glosovala střídmě, nechala maximální prostor pro volajícího, který svou vinu nezapíral.

Z mého pohledu stojí na jedné straně podvodné jednání s falešnou identitou, na druhé straně fyzický atak vyvolaný oním podvodným jednáním. Samozřejmě mohlo zaznít varování moderátorky před řešením jakékoli situace fyzickým násilím a odsouzení užití  násilí, ale zároveň mohl zaznít i odsudek oslovování lidí prostřednictvím falešné identity. To, že moderátorka tyto možnosti nevyužila, nepokládám za chybu. Noční linka není právní poradna ani pořad typu true crime, je to pásmo příběhů ze života, kde je namístě empatický přístup, zvlášť když šlo o situaci starou patnáct let a posluchač ji nehodnotil konfrontačně. Konfrontační přístup bych zde nepovažoval za vhodný ani u moderátorky pořadu. Tématem rozhovoru nebyla homosexualita. Ani posluchač, ani moderátorka nehovořili z homofobní pozice. Šlo o popis procesu, který vyústil ve zkratové jednání v mimořádné situaci. Posluchač si je dobře vědom toho, jak si zkomplikoval život, a to je podle mne v daném případě podstatou celého příběhu.

Své vyjádření dávám na vědomí intendantovi regionálního vysílání a koordinátorovi Noční linky.

Děkuji Vám za pochopení a srdečně Vás zdravím.

Milan Pokorný, ombudsman ČRo

Spustit audio