Sloupky p. Petránka v TR a hudba v ČRo

14. prosinec 2016

Radiožurnál modeluje svůj tzv. playlist podle profilu cílové posluchačské skupiny, proto převládají zahraniční tituly.

Vážený pane doktore Pokorný,

děkuji za zevrubnou odpověď a omlouvám se, že odpovídám po delší době. (V návaznosti na předchozí korespondenci; pozn. kanc. ombudsmana ČRo.) Je to tím, že jsem byla s rozhlasem spokojená. Teď ale už dlouho v Týdeníku Rozhlas postrádám komentáře pana Petránka a tak se ptám – proč? Jeho sloupky byly vždycky věcné, vtipné a plné informací. Místo nich se tam objevují jalové úvahy pánů, kteří mívali i předtím prostor na dalších stránkách Týdeníku. A tak se ptám – kde je pan Petránek? Podobně mi schází na stanicích ČRo Radiožurnál i ČRo Dvojka písničky pana Suchého, Nohavici, Navarové, Plíhala, Kryla, Pilarové apod. Zato slýcháme spoustu tzv. "ear worms", které nikoho nepotěší. Doufám, že se nejedná o cenzuru.

S pozdravem

Anna Nedvědová

<hr/>

Vážená paní Nedvědová,

ani v jednom případě se nejedná o cenzuru. Radiožurnál modeluje svůj tzv. playlist podle profilu cílové posluchačské skupiny, takže v hudební dramaturgii převládají zahraniční tituly. Výběr domácí produkce je modelován například tak, že v něm chybí Karel Gott a řada dalších nesporně kvalitních interpretů, jednoduše proto, že při pravidelných testech preferencí cílové posluchačské skupiny se výše umístili jiní interpreti. Ovšem nejde o žádné embargo, stačí přeladit na jinou stanici Českého rozhlasu – Dvojku nebo některou regionální stanici – a rychle sama poznáte výraznou změnu v hudební dramaturgii. Karel Gott je například na Dvojce zastoupen velmi hojně. Vámi zmiňovaní zpěváci patří spíše právě na Dvojku, která se začíná v hudební nabídce zvolna měnit a nabízí více tzv. menšinových žánrů, jako je například šanson. Tomu bude od příštího roku věnován dokonce samostatný pořad. Doporučuji Vaší pozornosti pořad Polední hrátky, v němž zní mnoho dříve opomíjených skladeb. Každopádně jména interpretů, které jste uvedla, předám hudební dramaturgii Dvojky s doporučením, aby jim byla věnována náležitá pozornost.

Co se týče komentářů Jana Petránka, také mne mrzí, že je už na stránkách Týdeníku Rozhlas nemohu číst. Důvodem je zdravotní stav autora, který se necítí na to, aby sledoval s maximálním nasazením světové politické dění a připravoval novinářské výstupy v takové kvalitě, kterou považuje za nezbytnou. Přejme mu k jeho nadcházejícím 85. narozeninám hodně zdraví a věřme, že se k novinářské činnosti ještě v plné kondici vrátí.

Přeji Vám krásné adventní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio