Složení hostů pořadu Jak to vidí…

8. červenec 2019

Je v pořádku, když posluchač s některými hosty souhlasí, a s jinými nesouhlasí. Za selhání Českého rozhlasu by bylo možné pokládat, kdyby tomu tak nebylo.

Vážený pane,

je mi líto, že mě okolnosti nutí se na Vás opět obrátit. Zažila jsem totalitu a vím, že právě netečnost a lhostejnost k probíhajícím jevům ve společnosti vedla k zániku i toho dobrého. Proto nejsem lhostejná? Abych měla čisté svědomí. Do nedávna byla stanice Dvojka téměř ostrovem nezaujatosti ve svých zpravodajstvích. Velmi ceněným programem býval "Jak to vidí" Zity Senkové. Několikrát jsem se pokoušela u ní o dotaz, proč angažuje zaujaté "jaktovidiče", ale nestála jsem ji ani za formální odpověď.  Proč zaujaté? Dříve měla Dvojka své jinde neangažované jaktovidiče. Nyní se velmi rychle stáčí ke komentátorům jiných zdrojových skupin (nezískáváme tedy originální názory, ale názory, které již předem známe z daných periodik.) Nejsou však vyvážené!!! Nelze si nevšimnout, že nejhorším, ne oponentem, ale "fekalizátorem" prezidenta, Babiše a hloupých seniorů je časopis REFLEX. (Ne že popíší, co tito dělají dobře a co špatně, ale k dané osobě se váže vždy výsledek špatně! Dalo by vám hodně snahy to vyvrátit!)

Když při použití internetu otevřete "Seznam", je to takový primitivní Blesk. Dovíte se, které ženě vykouklo prso, která ukázala kalhotky, která s kterým co…, (ale pro vyvážení, co kterému chlapovi vyklouzlo… nic! - to je žert pro odlehčení…) A tento Seznam je zdrojem informací nejnovějších jaktovidičů. Pane Ombudsmane, stačí, když Senková řekne, kdo bude komentovat, a z místa vám řeknu, koho bude kritizovat, protože jen Seznam ví, co je dobře a co je špatně.

Je mi z toho do pláče, že jsme takto mediálně manipulovaní. Smějí se nám, že si máme vše ověřovat, ale když už není na koho se spolehnout. ČTV je normálním, tuto zemi milujícím lidem jasně nepřátelská, tam se pravdu nedovíme. Zbývala Dvojka.

Na Vás se obracím s prosbou, co můžete pro objektivnost, jakou Dvojka (Švihlíková, Sándor,  Hoschl, Best, Hoffman a řada nezaujatých) disponovala, udělat, abychom po nesoudných časopisech nemuseli zavírat i rádio, které jsme měli rádi. Prosím, nechci vysvětlení, proč to tak musí být, ale rozumnou radu rozumného muže, který není placen jen za vysvětlování. To v totalitě bylo všechno jasně vysvětleno, že to tak musí být, ale k totalitě snad nesměřujeme? Nebo jsme si nevšimli, že už jsme?

K. Š.

_______________________________________________________________________

Vážená paní doktorko,

dobře rozumím tomu, že kladete na Český rozhlas vysoké nároky, co se týče profesionality, nezávislosti a vyváženosti. To jsou hodnoty, které demokratická společnost nutně potřebuje ke zdárnému vývoji. Jde o to, aby skupinové zájmy (které jsou logické, nic proti nim) byly soustavně podrobovány kritické rozpravě a střetávaly se s jinými skupinovými zájmy - tak rozumím podstatě vyváženosti veřejnoprávního média. Takovou debatu nemůže zajistit žádné médium vlastněné soukromými subjekty, protože takové médium bude vždy prosazovat zájmy majitele, ať už tím, že dostane doporučení, jak, pro koho a proti komu se má psát, nebo třeba tím, že si nedovolí psát o svém majiteli a jeho problémech. Je právem každého vlastnit média, nicméně zároveň je třeba dodat, že taková média nabízejí z podstaty věci deformovaný pohled, i když třeba hovoří o své nezávislosti a objektivitě. Veřejnoprávní rozhlas se takové deformace musí vyvarovat, neboť jeho "vlastníky", respektive těmi, kdo ho platí, jsou ze zákona občané této země.

Zaujatost, kterou kritizujete, je podstatou publicistiky, tedy i rozhovoru. Nic proti ní nemám, pokud neodporuje zákonu. Jak jsem uvedl, jde o to, aby to nebyla zaujatost jednostranná, aby se dostalo na různé úhly pohledu. A to se v pořadu Jak to vidí… i v jiných pořadech bezpochyby děje. Je v pořádku, když s některými hosty v pořadu Jak to vidí… souhlasíte, a s jinými nesouhlasíte. Za fatální selhání bych pokládal, kdyby tomu tak nebylo, tedy kdybyste s názory všech hostů buď souhlasila, nebo je odmítala. To by znamenalo, že Český rozhlas vysílá tendenčně, lhostejno v čím politickém zájmu a proti komu. 

Seznam hostů pořadu Jak to vidí… se mění jen zvolna. Nevidím v něm mediální manipulaci, kterou popisujete. Všichni hosté, které jste jmenovala (Hoffman, Best, Švihlíková ad.), jsou do něj nadále pravidelně zváni. Věřte, že mi píše řada posluchačů, kteří proti jejich účasti protestují úplně stejně, jako Vy protestujete proti účasti hostů s jinými politickými preferencemi. Pro informaci, z týdeníku Reflex je hostem pořadu pouze Bohumil Pečinka, ze Seznamu (resp. z TV Seznam) Jiří Hošek. Ani jeden, ani druhý rozhodně není představitelem bulvární nebo služebné novinařiny.

Píšete o směřování k totalitě. Právě Český rozhlas jako médium veřejné služby je jednou z pojistek, aby se tak nestalo. Opravdu nevím, jak jinak Vám mám odpovědět. To, co jsem Vám napsal, myslím zcela upřímně, nejsem mluvčím Českého rozhlasu a nepotřebuji jej za každou cenu bránit.

S pozdravem a přáním pěkného léta

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio