Složení hostů v pořadu Jak to vidí…

22. leden 2018

Každý rozhlasový pořad podléhá průběžným změnám, mezi které patří i složení hostů.

Vážený pane ombudsmane,

jsem každodenním posluchačem Dvojky, hlavně pořadu „Jak to vidí, který většinou moderuje paní Zita Senková. Když jsem nahlédl do odstavce „naši jaktovidiči“, žasnul jsem, kolik lidí se do tohoto vysílání zapojí. Znám je pomalu skoro všechny za ta léta, co se tento pořad vysílá.

Měl bych k tomuto pořadu menší připomínku. Už před několika měsíci jsem psal panu šéfredaktorovi Dvojky Martinu Gromanovi, který mi dal zapravdu a slíbil, že se v této záležitosti pokusí zjednat nápravu. Teď o co vlastně jde: Ze zmíněného vysílání vypadly takové lékařské kapacity, jako jsou pánové Pirk, Pafko a hlavně neurochirurg Beneš! Jejich názory, hlavně pana Beneše, ty se daly poslouchat. I já, obyčejný laik, jsem slova takových kapacit doslova hltal. Pan Groman s tím zatím nic neudělal, pokusíte se o to třeba Vy, vážený pane Pokorný? Jsem přesvědčen, že by takové vysílání neudělalo radost jenom mně, ale troufám si tvrdit, že většině posluchačů, kteří tento velice dobrý ranní pořad poslouchají.

Přeji celému týmu Dvojky hodně úspěchů v práci i v osobním životě. Jste bezva stanice.

Josef Říha

<hr/>

Vážený pane Řího,

děkuji Vám za kritickou připomínku, týkající se pořadu Jak to vidí… Úvodem přijměte mé ubezpečení, že všechny kritické názory na dramaturgii Dvojky včetně toho Vašeho budu tlumočit novému vedení stanice, které má nastoupit po novém roce.

K Vašemu dotazu mi nicméně dovolte obecnější poznámku. Každý rozhlasový pořad je živý organismus, který se neustále vyvíjí a podléhá změnám. Bez nich by hrozilo, že upadne do stereotypu a přestane být pro posluchače zajímavý a inspirativní. K průběžným změnám patří i obměna složení hostů.

Jde-li o zastoupení lékařských kapacit v pořadu Jak to vidí…, v současnosti lze v této relaci v různých intervalech slyšet hned tři zástupce této profese, a sice Ivu Holmerovou, Cyrila Höschla a Tomáše Zimu. Rozumím tomu, že ne každý posluchač považuje tyto osobnosti za rovnocennou náhradu Vámi zmíněných, ale stejně tak se najde významná část posluchačů, u nichž je tomu naopak. Rád bych Vás poprosil o toleranci vůči této skutečnosti.

S paní Zitou Senkovou opakovaně řeším kritické názory posluchačů na složení jejích hostů a na průběh jednotlivých rozhovorů. Jsem přesvědčen, že její přístup k pořadu jako celku i k jeho hostům je veden upřímnou snahou o objektivitu a zastoupení co nejširšího spektra názorů. Svěřila se mi například s tím, že v sestavě hostů postrádá sociologa a že není vůbec snadné nalézt osobnost, která by splňovala řadu náročných kritérií a zároveň byla ochotna věnovat posluchačům Českého rozhlasu pravidelný čas. Mnozí hosté mají své závazky, kvůli kterým z pořadu na čas nebo trvale odcházejí, a není vůbec lehké nahradit je. Takových starostí je celá řada a je samozřejmě dobře, když máme od posluchačů zpětnou vazbu. Pokládám to za mimořádně důležité.

Věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio