Sněmovní volby ve vysílání Českého rozhlasu: mix servisních informací, politických vizí a multimediálních speciálů

2. září 2021

Září bude v Českém rozhlase patřit předvolebnímu vysílání. Radiožurnál, Plus i regionální stanice nabídnou posluchačům nejen komplexní informace o sněmovních volbách, ale také vizitky krajských lídrů nebo servisní příspěvky, jak správně upravit hlasovací lístky. Součástí vysílání budou i tradiční debaty za účasti volebních lídrů všech kandidujících subjektů.

„Český rozhlas bude jako médium veřejné služby informovat veřejnost o volbách i kandidujících subjektech objektivně a transparentně. Složení debat i plány vysílání volebních spotů byly určeny losováním za účasti notáře. Stejně jako v minulých předvolebních obdobích také platí speciální Předvolební pravidla pro zaměstnance a spolupracovníky Českého rozhlasu, která slouží k udržení nestrannosti a objektivity,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Krajští lídři budou v druhé polovině září na všech regionálních stanicích ČRo v pětiminutových „Vizitkách“ odpovídat na předem dané otázky. Všechny „Vizitky” budou dostupné na zpravodajském serveru iROZHLAS.cz. Stanice Radiožurnál a ČRo Plus zase do vysílání zařadí projekt „10 výzev pro příští vládu“, ve kterém budou všichni volební lídři odpovídat na deset klíčových otázek pro směřování České republiky v dalších letech.

Volební lídry všech kandidujících stran, hnutí a koalic pak čekají i živé „Debaty“. Účastníci do nich byli rozděleni na základě losu (výsledné složení je dostupné na stránce rozhlas.cz/volby). Radiožurnál a Český rozhlas Plus tak v týdnu od 20. září odvysílají pětici debat, ve kterých se vždy názorově utká čtveřice nebo pětice kandidátů. Půlhodinová Debata poběží na obou stanicích od 17:05. Stejný čas bude volbám věnovaný na stanicích Radiožurnál a Český rozhlas Plus i ve dnech ve dnech 8., 15. a 29. 9. „Volební středy“ přinesou rozhovory s politology a komentátory.

Těsně před otevřením volebních místností předvolební vysílání završí závěrečná „Superdebata“. Startuje v pátek 8. října po Hlavních zprávách ve 12 hodin a končí minutu před oficiálním startem voleb, tedy v 13:59. Superdebatu za účasti publika vysílají živě stanice Radiožurnál a Český rozhlas Plus. Živé videopřenosy všech debat budou moci zájemci sledovat na webu a sociálních sítích Radiožurnálu.

Čtěte také

Speciální vysílání chystá Český rozhlas i na dobu po uzavření volebních místností. V sobotu 9. října nabídnou stanice Radiožurnál a ČRo Plus od 14 do 20 hodin multimediální „Volební speciál“. V největším rozhlasovém studiu S1, v Praze na Vinohradské třídě, ho budou moderovat Jan Pokorný a Jan Bumba. Šestihodinové vysílání nabídne živé vstupy ze všech volebních štábů, reakce politiků a analýzy výsledků voleb.

Volebním výsledkům a jejich prvním dopadům v praxi se bude věnovat i „Povolební speciál - rozhodnuto“. Moderátor Tomáš Pancíř v něm se svými hosty rozebere, co výsledky voleb budou znamenat pro další vývoj v České republice. Hodinový pořad odvysílají od 10 hodin stanice Radiožurnál a Plus.

Stanice Radiožurnál, Dvojka a Vltava také na přelomu září a října odvysílají celkem 14 hodin volebních spotů kandidujících stran.

Spustit audio