Snížení datového toku u stanice Radiožurnál

30. květen 2019

Důvodem snížení toku byla potřeba ušetřit kapacitu kanálu, která byla přidělena stanici Sport. Kódování, které používá Český rozhlas, zajišťuje i při nízkých datových tocích 48 kbps výbornou kvalitu audio kanálu.

Dobrý den,

v minulých dnech jsem zjistil, že se výrazně zhoršila kvalita zvuku DAB+ vysíláni stanice Radiožurnál. Na přijímači jsem zjistil, že z datového toku 80 kbps je nyní 64. Zvuková kvalita je příšerná....

Jako plátce koncesionářského poplatku žádám o nápravu a uvedeni do minimálně původního stavu.

J. J.

____________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za Váš dopis. Konzultoval jsem jej se specialisty z Techniky Českého rozhlasu. Na základě této konzultace Vám sděluji následující závěr:

Datový tok v DAB+ multiplexu byl u stanice Radiožurnál snížen z 80 kbps na 64 kbps. Důvodem snížení toku byla potřeba ušetřit kapacitu kanálu, která byla přidělena stanici Sport. Co se týče zvukové kvality audio kanálu, Český rozhlas používá nejmodernější kódování AAC verze 2 ( SBR + PS ). Toto kódování zajišťuje i při nízkých datových tocích 48 kbps výbornou kvalitu audio kanálu. Tuto skutečnost potvrdili zvukoví mistři ČRo při poslechu audio kodeků různé bitové rychlosti, které se vyhodnocovaly tzv. slepými testy.

Pokud by Vaše problémy s příjmem přetrvávaly, dejte mi prosím vědět, spojil bych Vás přímo s pracovníky ČRo odpovědnými za distribuci signálu.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio