Soutěž Autostop

14. prosinec 2016

Kancelář ombudsmana Českého rozhlasu se zabývala správností odpovědi v pořadu Autostop na ČRo Dvojce.

Vážený pane doktore,

v pátek 18. 11. 2016 po 15. hodině jsem byl telefonickým účastníkem soutěže Autostop v pořadu Jana Rosáka Šťastnou cestu jako soutěžící Vít. Třetí otázka určená pro mne zněla: "Kdy vznikl Klub československých turistů?" Ze tří nabízených možností jsem vybral rok 1918, což jsem doprovázel slovy: "Když československých, tak 1918" (vím, že jinak Klub českých turistů vznikl už za Rakouska-Uherska, a považoval jsem to za chyták). Na to mi bylo Janem Rosákem sděleno, že správná odpověď je rok 1888. Vyjádřil jsem pochybnost a dotázal jsem se, zda to náhodou nebyl Klub českých turistů. Na to moderátor opáčil, že už tam tehdy zřejmě byli nějací Slováci.

Moc se mi to nepozdávalo, proto jsem pátral na internetu, kde se mé pochybnosti potvrdily. Třeba na wikipedii se lze dočíst následující: "Klub českých turistů (známý také pod zkratkou KČT) je zájmové sdružení turistů vzniklé v roce1888 za Rakouska-Uherska, působící dodnes v České republice. V letech 1918 až 1938 byl nahrazen Klubem československých turistů…" Z toho plyne, že má odpověď byla správná.

Vzhledem k výše uvedenému žádám o nápravu, tj. o zaslání i třetí ceny (myslím, že šlo o balíček konopné kosmetiky) a o zařazení do slosování o ceny za celý měsíc (nejsem si teď zcela jist, zda k tomuto zařazení došlo už tím, že jsem vyhrál, nebo je podmínkou správné zodpovězení všech otázek). Také si myslím, že by bylo vhodné vše uvést na pravou míru v některém z dalších vysílání pořadu.

S pozdravem

Vít Klapal

<hr/>

Vážený pane Klapale,

Vaše připomínka k správnému znění odpovědi v soutěži Autostop 18. 11. 2016 byla předána autorovi soutěže Františku Čálkovi. Ten vypracoval odpověď, kterou přikládám jako součást mého dopisu. (Podrobně rozpracovanou odpověď má kancelář ombudsmana k dispozici; pozn. kanc. ombudsmana ČRo.) Součástí jeho vyjádření jsou i kontakty, na nichž můžete přímo s autorem soutěže případně konzultovat věcné detaily. Nicméně vysvětlení pana Čálka považuji za dostatečně jasné. Vyplývá z něj, že správné datum je skutečně 1888. Internetové zdroje, pokud nejsou autorizovány příslušnými institucemi, nemohou být považovány za spolehlivé prameny, Vámi zmiňovaný příklad je toho důkazem. Často tuto základní metodologickou poučku opakuji svým studentům – vysokoškolákům.

Nicméně podle pravidel soutěže jste byl zařazen do slosování za měsíc listopad.

Přeji Vám v dalších soutěžích Českého rozhlasu více štěstí, jistě se na Vás brzy usměje.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio