Soutěž Chyťte si svůj DAB

8. prosinec 2021

Každá soutěž je svým způsobem hra a je věcí každého, jestli se do ní zapojí, nebo ne. Někteří dospělí na princip hry přistupují rádi, jiní se tomu vyhýbají.

Dobrý den,

dlouho jsem váhal, zda mám vyjevit svůj názor na tuto podle mě nedůstojnou akci.

Stálo by asi za úvahu nabídnout rádia DAB za symbolickou cenu dlouhodobým platičům rozhlasového poplatku,když už se jejich starší rádia stanou nefunkčními.

Přeji vám samá dobrá rozhodnutí

S pozdravem

J. M.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritický názor. Každá soutěž je svým způsobem hra a je věcí každého, jestli se do ní zapojí, nebo ne. Někteří dospělí na princip hry přistupují rádi, jiní se tomu vyhýbají, podle osobního vkusu a povahy. Osobně na ní nic nedůstojného nespatřuji, chápu ji jako jeden ze způsobů, jak posluchače seznámit s novou možností příjmu vysílání ČRo. Český rozhlas, řekl bych, může zdůvodnit nákup omezeného množství přístrojů jako cen do soutěže v rámci propagační akce, ale těžko by před Dozorčí komisí Rady ČRo zdůvodnil takovou činnost, jakou navrhujete. Český rozhlas hospodaří už patnáct let s nezměněnou výší rozpočtu, který tvoří rozhlasový poplatek, za tu dobu se ale zvýšily náklady na vysílání, takže nedávno musel propustit téměř sto pracovníků. Stranou nechávám, že by se patrně těžko hledala metodika, jak spravedlivě rozpoznat oprávněnost žádostí o dotaci na koupi nového přijímače.

Vím, že mnozí posluchači jsou na střední vlny zvyklí, ale stejně tak byli televizní diváci zvyklí na určitý způsob příjmu, a už dvakrát museli buď měnit televize, nebo k nim dokupovat set-top-boxy. Změny jsou nepříjemné a já to nezlehčuji. Rád bych, aby posluchači měli maximální komfort, ale bohužel nežijeme v ideálním světě. Digitalizaci Český rozhlas provádí na základě usnesení vlády, nikoli z vlastní vůle. Musí si s ní poradit v rámci rozpočtu, který, jak jsem uvedl, se už patnáct let nezvýšil. Dovolte ještě poznamenat, že nefunkčními se stanou pouze přístroje, které nemají možnost příjmu velmi krátkých vln, a takové se přestaly vyrábět před desítkami let.

S pozdravem a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio