Špatné užití fyzikálních jednotek

2. únor 2023

Ve wattech se měří výkon, kdežto kilowatthodina vyjadřuje spotřebu, tj. součin výkonu a času. Šéfredaktorka Zpravodajství ČRo informovala editory, aby užívali správné jednotky.

Vážený pane doktore,

v dnešním ranním vysílání Českého rozhlasu Plus se několikrát opakoval slovní obrat o energetických zdrojích o "výkonu do jedné megawatthodiny". Nepředpokládám, že by Vašim spolupracovníkům chybělo vzdělání ze základní školy, kde se ve fyzice na druhém stupni učí, že jednotkou výkonu je watt (tedy odvozenou megawatt), zatímco ve watthodinách (popř. kilo-, mega-) se vyjadřuje energie a práce (vedle joulů, popř. někdejších kalorií). Vzhledem k opakování se nemůže jednat o pouhé přeřeknutí. Snad ale již při prvním vyslovení musí každého udeřit do uší, že megawatthodinou bez časového údaje nelze parametry jakéhokoli zdroje popsat.

Takovéto informování porušuje např. čl. 6.6 Kodexu ČRo (6.6 Ve zpravodajských a publicistických pořadech Český rozhlas dbá na přesnost a nestrannost, spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti.), ale i samotný zákon o Českém rozhlase (např. § 2 odst. (2) písm. a): poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů).

Přidám ještě druhý bod, a to používání spojení "skončit kde", které se v rozhlase vyskytuje ve dvou významech. Když posluchač ví předem, o co jde, porozumí: Občas Vaši kolegové hovoří, že prezident Miloš Zeman skončí na Hradě příští rok, a skoro všichni vědí, že mluvčí má na mysli, že tam ukončí své působení. Jindy, jako dnes ráno, o možnosti, že Andrej Babiš skončí na Hradě (tedy že by nakonec byl prezidentem). To je význam, ve kterém se obrat obvykle používá v mém okolí (skončí pod mostem, skončí o žebrácké holi, skončil v domově důchodců, skončil jako skladník = jeho posledním povoláním je nebo byl skladník). Pokud redaktoři rozhlasu (nešvar se týká i televize, kam ale nyní nepíši) používají spojení při referování o lidech, o nichž posluchač předem neví, kde či v jaké funkci vlastně jsou, v opačném významu, tedy prvním zmíněném, netroufám si to označit za chybu. V každém případě ale tak slyšíme v rozhlase neinformaci, z které nepoznáme, zda se dotyčný třeba ředitelem nějaké organizace stává, nebo jím naopak být přestal.

S pozdravem a přáním pěkného dne

J. J.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za upozornění na nesprávné užívání jednotek: ve wattech se skutečně měří výkon, kdežto kilowatthodina vyjadřuje spotřebu, tj. součin výkonu a času. Dnes jsem o tomto tématu hovořil s šéfredaktorkou Zpravodajství ČRo, která již v pátek informovala editory, aby užívali správné jednotky.

K druhému bodu nemohu zaujmout jednoznačné stanovisko. Jak správně píšete, záleží na kontextu, v němž se daný výraz nebo slovní spojení objeví. V případě obecně známých osobností bych spolu s Vámi užití spojení "skončit kde" nerozporoval ani v jednom ze jmenovaných významů. Pokud by však bylo užito tak, jak naznačujete (určitá osoba skončí jako ředitel organizace), informační hodnota takového sdělení by byla snížena nebo zcela zamlžena a pak by bylo namístě zjednat nápravu.

S díky za užitečný podnět a se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio