Spojení dechovky a cimbálovky v pořadech ČRo Brno

30. duben 2018

Ke kombinaci obou žánrů bylo přistoupeno na základě přání posluchačů.

Dobrý den,

nelíbí se mi, a nejsem sám, že v Českém rozhlase Brno se v pořadech Morava krásná zem a Blahopřání s písničkou dávají k dechovým kapelám cimbálové soubory. Tyto styly jsou odlišné. Nikdy tomu tak nebylo. Psal jsem do rozhlasu, ale nebylo mi odpovězeno, a proto se obracím na vás.

S pozdravem

L. Jeřábek

<hr/>

Vážený pane Jeřábku,

děkuji Vám za dotaz. Rád bych zdůraznil, že jedním z důvodů zřízení funkce ombudsmana Českého rozhlasu je, aby žádný dopis posluchače neskončil nepovšimnut. Obrátil jsem se s problémem, který Vás trápí, na ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého a dovolte, abych citoval z jeho vyjádření:

"V pořadech Morava krásná zem a Blahopřání s písničkou kombinujeme dechovku s cimbálovkou na základě četných přání našich posluchačů. Zatímco na jižní Moravě převládají příznivci dechovky, ve Zlínském kraji je tomu opačně. Až dosud jsme neměli žádné stížnosti, což se mi jeví jako poněkud překvapující, neboť mezi "dechovkáři" a "cimbalisty" existuje určitá rivalita. Pro nás je důležité, že oba pořady dělají našim posluchačům radost, že spojují rodiny, že plní sociální funkci rozhlasu."

Z vyjádření pana ředitele vyplývá, že spojení obou žánrů nepůsobilo dosud žádné problémy. Jako zástupce zájmů posluchačů samozřejmě budu situaci sledovat, a kdyby podobně kritických reakcí, jako je Vaše, mělo přibývat, bude to pro mne, ale hlavně pro programové pracovníky Českého rozhlasu Brno důležitá zpětná vazba.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio