Sport na Radiožurnálu

13. leden 2021

Princip "předávání štafety" mezi reportéry na stadionech z vysílání ČRo nemizí. Neděje se však v pořadu s vlastním názvem, ale ve vstupech do proudového vysílání.

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, proč se nyní nevysílají pořady S mikrofonem za hokejem a fotbalem, i když se utkaní konají. Proč téměř z vysílání ČRo Radiožurnál vymizel sportovní obsah, i když se plno utkání, akcí koná?? Myslím si, že právě v této chvíli by měl být sportovní obsah posílen oproti tomu, když jsou na místě diváci. Například fotbalová i hokejová utkání se normálně konají a ve vysílání slyším jen vstupy po cca 15 minutách namísto speciálu, jak bývalo dříve zvykem. Chtěl bych srozumitelné vysvětlení. Vždyt se plánuje spuštění stanice ČRo Radiožurnál Sport. Plánuje se v nejblížší době obnovení pořadů S mikrofonem za hokejem a fotbalem? Děkuji dopředu mockrát za odpověd.

Pěkný den přeje pan posluchač 

M. R.

______________________________________________________________________

Dobré odpoledne,

dovolte, abych Vám sdělil svou odpověď, která se opírá o vyjádření šéfredaktora Radiožurnálu Ondřeje Suchana. Princip "předávání štafety" mezi reportéry na stadionech z vysílání Českého rozhlasu nemizí. Rozdíl spočívá v tom, že se to neděje v pořadu s vlastním názvem, ale v častých vstupech do proudového vysílání Radiožurnálu. Důvodem je, aby se posluchači rychle dostali i k informacím Zelené vlny, zprávám o počasí nebo jiným aktuálním údajům. Radiožurnál nadále zajišťuje zpravodajský servis tím způsobem, že na všech stadionech jsou reportéři Radiožurnálu a při souběžně hraných duelech si předávají slovo.

V květnu (pravděpodobně v souvislosti se zahájením mistrovství světa v ledním hokeji, tedy 21. května 2021) začne vysílat stanice pracovně nazývaná Radiožurnál Sport. Měla by mít proudový charakter, tedy proud hudby formátu rock a mluveného slova, které budou tvořit přímé vstupy ze sportovních akcí včetně přenosů celých sportovních akcí (fotbalové či hokejové zápasy apod.). Počítá se také s publicistickými materiály – rozhovory, komentáři, předtočenými reportážemi apod. Obsah bude záviset na probíhajících sportovních akcích. Stanici bude možno poslouchat v digitální síti DAB, na internetu a v dalších aplikacích (iradio, Mujrozhlas).

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio